latinica  ћирилица
13/03/2018 |  12:56 ⇒ 14/03/2018 | 09:52 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о гранту ЕУ за изградњу моста на Сави код Градишке (ВИДЕО/ФОТО)

Представници Републике Српске, БиХ и Европске инвестиционе банке потписали су у Бањалуци споразум о гранту Европске уније у вриједности од 6,8 милиона евра.
Потписивање споразума о гранту ЕУ за дионицу ауто пута Бањалука-Добој -
Потписивање споразума о гранту ЕУ за дионицу ауто пута Бањалука-Добој

Тим средствима биће суфинансирана градња прекограничног моста на Сави код Градишке, између БиХ и Хрватске. У Влади Српске потписан је и Уговор о финансирању изградње дионице аутопута Бањалука - Добој.

Након 14 година преговора са неколико сазива хрватске владе, чекања да и преко Саве буду обезбиједеђена средства, мост у Градишци престаје да буде само мртво слово на папиру.

 

Из Европске уније стиже грант од 6,8 милиона евра бесповратних средстава. Тиме је затворена финансијска конструкција пројекта који ће БиХ отворити врата према Европи, али и означити крај радова на изградњи аутопута Бањалука-Градишка, који је отворен још прије шест година.

"Ушли смо у финалну фазу, заједнички тим ради на расписивању међународног тендера", каже предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске истиче да је ово вијест дана за привреднике и за Градишку.

Званичници Српске очекују да би, ако процедура у вези са тендером буде завршена за годину, мост на Сави могао да буде у функцији за три године.

У овој, очекују да буде завршена изградња аутопута Бањалука-Добој. Дионица тог пута биће финансирана кредитним средствима ЕИБ-а у износу од 47 милиона евра, за шта је, такође, данас потписан уговор.

"И ово је примјер да је Закон о акцизасма, ма шта ко мислио о томе блокирао кредитна средсва. Могућност ослобађања финансијских и других потенцијала", рекао је Вјекослав Беванда министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Потписивање споразума о гранту ЕУ за изградњу моста на Сави код Градишке

Из ЕИБ-а увјеравају да ће ова банка и даље бити финансијска подршка значајним инфраструктурним пројектима.

"Ми смо само финансијски партнер властима у Републици Српској и БиХ. Ово су ваши пројекти, а ми смо ту да помогнемо да се они успјешно реализују", наводи Матео Ривелини шеф Одјељења за кредитно пословање ЕИБ-а за Словенију, Хрватску и Западни Балкан.

Ларс Гунар Вигемарк шеф Делегације ЕУ у БиХ нада се да ће мост на Сави бити један од најважнијих граничних прелаза између Европске уније и БиХ.

Очекује се да ће за десет година, дневно границу овдје прелазити 28.000 возила. То је дио инфраструктурних пројеката на које смо се обавезали, а који досежу милијарду евра.

Укупна вриједност пројекта је 17 милиона евра. Дио средстава се обезбјеђује од ГСМ лиценци, док ће око десет милиона евра обезбиједити Република Српска и Хрватска.