latinica  ћирилица
13/03/2018 |  15:07 ⇒ 15:25 | Аутор: РТС

"Национална географија" признала расистичку прошлост

Амерички часопис "Национална географија" саопштио је да је на расистички начин у прошлости извјештавао о људима широм свијета. Игнорисане су све друге расе осим бијеле, док су људи друге боје коже приказивани као егзотични и дивљи, што је доприносило утемељивању предрасуда, сматра уредница познатог магазина, Сузан Голдберг.

Априлско издање, којим се обиљежава 50 година од убиства Мартина Лутера Кинга, посвећено је људима свих раса, а у њему су замољени историчари да дају своје мишљење о пређашњим издањима Националне географије.

- Хајде да се суочимо са данашњом срамном употребом расизма као политичке стратегије и докажемо да смо бољи од тога, истакла је Голдбергова у уредничком тексту "Деценијама је наше извјештавање било расистичко", преноси Би-Би-Си.

Уредница је навела да је неки архивски материјал часописа оставио без текста, укључујући фотографију аустралијских Абориџина из 1916. године уз опис: "Ови дивљаци налазе се на посљедњем мјесту љествице интелигенције од свих људских бића".

 Универзитетски професор Џон Едвин Мејсон рекао је за Националну географију да је такав приступ ојачао је расистичке ставове у часопису са "изузетним ауторитетом".

То је објаснио тиме да је Национална географија све до 70-их година игнорисала све људе других раса осим бијеле, а и у ријетким приликама када би се нашли у магазину приказивани би као физички радници или послуга.

Мејсон је такође истакао да су фотографије сусрета са домородачким становницима стварале атмосферу "нас и њих" и продубљивале раздор између "цивилизованих и нецивилизованих".

Извор: РТС