latinica  ћирилица
13/03/2018 |  19:11 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Зашто бициклисти у осамдесетим имају имуни систем 20-огодишњака

Интензивно вјежбање у старијем животном добу може спријечити пропадање имуног система и штитити од инфекција, кажу научници који су пратили здравље 125 бициклиста 'дугопругаша' у осамдесетим годинама живота и утврдили да њихов имунитет одговара 20-огодишњацима.
Бициклизам - Фото: илустрација
БициклизамФото: илустрација

Професор Норман Лазарус (82) с Кингс колеџа у Лондону, који је водио истраживање, каже: "Кад би вјежбање било таблета, свако би је узимао", преноси Б-Би-Си.

Вјежбање "има користи великих размјера за тијело, мозак, наше мишиће и наш имуни систем".

Резултати истраживања објављени су у часопису Aging Cell.

Професорка Џенет Лорд, директорка Института за упале и старење универзитета у Бирмингему, која је у истраживању, каже: "Имуни систем пропада у односу на двадесете године живота два до три посто годишње, што је разлог зашто су старији људи подложнији инфекцијама и стањима попут реуматоидног артритиса или рака".

"Због тога што бициклисти имају имуни систем 20-огодишњака, а не 70 или 80-огодишњака значи да имају додатну заштиту против свих тих стања", додала је.

Научници су проучавали маркере у Т-ћелијама у крви које помажу имуном систему да одговори на нове инфекције. Њих производи грудна жлезда која у одраслом добу почиње да се смањује.

Утврдили су да бициклисти дугих пруга у каснијим годинама производе исте количине Т-ћелијама као и у двадесетим годинама живота, за разлику од неактивних одраслих особа које их производе врло мало.

Научници вјерују да тјелесна активност у старијем добу помаже људима да боље реагују на вакцине и тако буду боље заштићени од инфекција попут грипа.

Професор физиологије Стив Хариџ с Кингс колеџа каже да је "сједилачки" начин живота неприродан и противан еволуцији јер су људи створени за то да буду физички активни.

"Не морате бити такмичар да бисте имали користи... све што вас натиера на кретање помоћи ће", додаје он.

Одвојени рад у часопису утврдио је да бициклисти с годинама нису изгубили много мишићне масе или снаге и нису имали више масног ткива, што се обично повезује са старењем.

Извор: Б92