latinica  ћирилица
13/03/2018 |  19:51 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Москва: Лондон да престане са неаргументованим оптужбама према Русији

Министарство спољних послова Русије уложило је одлучан протест амбасадору Велике Британије због оптужби на рачун Русије у случају тровања бившег пуковника Обавјештајне службе Сергеја Скрипаља и његове кћерке, у Солсберију, наводи се у саопштењу Министарства.
МИП Русије (фото:© Sputnik/ Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (фото:© Sputnik/ Наталья Селиверстова)

Министарство налашава да Москва неће одговарати на ултиматум Лондона све док руској страни не буду достављени узорци хемијске супстанце на које се британска истрага позива и док Велика Британија не почне да ради у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја, која предвиђа заједничку истрагу о инциденту, на шта је спремна званична Москва“.

“Без тога су све изјаве Лондона бесмислене. У овој ситуацији полазимо од чињенице да инцидент представља још један бескрупулозни покушај британских власти да дискредитују Русију. Ниједна претња санкцијама против Русије у вези са тровањем у Великој Британији неће остати без одговора. Британска страна треба тога да је свесна“, додаје се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

"Русију не треба заплашивати, то је постало посебно јасно након недавне поруке предсједника Русије Владимира Путина савезној скупштини, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, у емисији "60 минута" на телевизији "Русија 1".

"Сада, након ове јучерашње представе у парламенту Велике Британије, свима би требало да буде јасно да након онога што је говорио предсједник (у недавном обраћању), нико не може да оде у парламент своје земље и каже: дајем Русији 24 сата. Какав је то уопште разговор? Јер, још једном говорим - ради се о Лондону, који је главни град нуклеарне силе. Коме они дају 24 сата? За шта дају 24 сата?", истакла је Захарова.

Она је додала да британска премијерка Тереза Меј не располаже никаквим чињеницама о умјешаности Русије у тровање бившег пуковника Главне обавештајне управе (ГРУ) Сергеја Скрипаља.

"Нико ништа не зна о отрову, хајде да говоримо искрено и објективно, ни Тереза Меј, која нема никакве реалне чињенице у рукама, није јасно ко њу и како информише“, рекла је Захарова.

Британска страна није употријебила ниједан међународни правни механизам у истрази о тровању бившег пуковника ГРУ Русије, додала је портпаролка Министарства.

Коментаришући позивање британског амбасадора у Министарство спољних послова Русије, она је рекла да је амбасадору речено да је недопустива изјава премијерке Терезе Меј.

"Он није позван ни на какво јавно бичевање. Постављена су му иста питања која смо поставили у ноти. Наравно, њему је речено да су неприхватљиве изјаве које су јуче дате у Парламенту Велике Британије. Са наше стране, без обзира на читаву ову представу, на сву ову хистерију, још постоји приједлог о конкретном раду на овом случају, на овом инциденту, како га они зову, укључујуц́и и зато што је повријеђена држављанка Русије. Хтјела бих да схватим шта је са њом", навела је Захарова.

Руска Амбасада саопштила је данас да је озбиљно забринута због информација да би Велика Британија могла да покрене сајбер напад против Русије и апеловала је на Лондон да пажљиво одмјери посљедице таквог потеза.

Извор: Агенције