latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:16 | Аутор: СРНА

Чавара: СДА прави паралелни систем који управља Федерацијом

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је да у овом ентитету СДА прави паралелни систем који управља Федерацијом, а који је изван закона.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

"Ако имате Федералну телевизију која ради мимо закона и којој парламент 11 година није дао сагласност на Статут, а ради према Статуту кога је сама себи написала, онда је јасно шта се догађа", рекао је Чавара.

Он је додао да проблем постоји и у Федералној управи полиције, што говори да СДА, таквим дјеловањем успоставља доминацију над народима који живе у ФБиХ.

Према његовим ријечима, СДА контролише и ситуацију у Пореској управи ФБиХ, Федералној управи за инспекцијске послове, Агенцији за државну службу на нивоу овог ентитета, а под утицајем ове странке су и неке судије и тужиоци.

Чавара је оцијенио да се у ФБиХ настоји извршавати само оно што одговара СДА, а да је све друго на чекању, те додао да одређени званичници и даље желе да Хрватима бирају представнике у власти, преноси "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је поновио да власт у ФБиХ не фукционише, те да је криза у овом ентитету посљедица бројних проблема који се годинама гомилају, али да се намеће обавеза да се преговара.

"Моја обавеза као предсједника ФБиХ је тражити рјешења и начине како обезбиједити да институције функционишу, јер се европски пут мора наставити и не смије бити трајних застоја", рекао је Чавара.