latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:33 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Вучић поручио Мичелу: Можемо да прихватимо компроимис, али не понижење

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом да Србија и САД имају различите ставове по питању КиМ али да је Мичел саслушао оно што Србија има да каже.
Александар Вучић  и Вес Мичел (фото:N. Skenderija) -
Александар Вучић и Вес Мичел (фото:N. Skenderija)

Вучић је поручио да Србија може да прихати компримис о Косову и Метохији али не и понижење. Предсједник Србије рекао је помоћнику државног секретара САД Весу Мичелу да је готово увјерен да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање Заједнице српских општина.

"Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице", рекао је Вучић новинарима након састанка са Мичелом у Београду.

Он је додао да је Србија морала све да испуни. "То, међутим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима", сматра Вучић, пренијели су београдски медији.

Мичел је рекао да је партнерство Србије и САД веома старо и да су двије земље биле савезници у два свјетска рата.

"Прошло је сто година од када су САД стале уз Србију и подржале је у борби у Првом свјетском рату. Тада се на Бијелој кући завијорила застава Србије као симбол савезништва и предсједник је тада сваког Американца замолио да се моли за српски народ", рекао је Мичел.

Он је указао да су стотине хиљада Срба емигрирале и тиме обогатиле културу САД, али да и америчке компаније запошљавају раднике у Србији и дале су милијарду долара помоћи за 10 година, а активна је и војна сарадња двије државе. Он је истакао да се радује сарадњи с предсједником Србије како би се испунили заједнички циљеви.

Вучић и Мичел разлике у ставовима о формирању такозване Војске самопрглашеног Косова 

Ипак, знатно другачији тонови чули су се у дијелу разговора о такозваним Косовски заштитиним снагама. Вучић је истакао да је Мичел имао стрпљења да чује оно што Србија има да каже.

"Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротсављати, рекао је предсједник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренио и високом америчком званичнику ,Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он у Приштини подржао ову намјеру косовске администрације.

Вучић се обратио ЕУ, САД... позивом да му покажу "један једини папир на основу ког се форимирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву".

"Не постоји и не може да га измисли нико, ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји. Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира. А кад је ријеч о Резолуцији 1244, она такође не предвиђа албанске војне снаге већ говори само враћању хиљада припадника српских снага безбједности", подсјетио је Вучић.

Предсједник Србије је оцијенио да Америка, према  својој одлуци о признању независности Косова, има посебан однос и посебне везе са Приштином, док Србија не мисли тако и, како је рекао, супротставља се и супротстављаће се томе и даље. Истакао је и да људи треба да буду свјесни да без Американаца не може бити ријешен ни косовски проблем, ни многи други у региону.

Мичел: Косово има право да формира професионалне снаге

"Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбједношћу, рекао је помочник америчког државног секретара Вес Мичел и додао да то не би била никаква пријетња Србији и Србима", рекао је Мичел на конференцији за медије са Вучићем.

"Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе и ико нема право вета на то", истакао је помоћник америчког државног секретара.

Мичел је казао да САД подржавају то право Косова, али и нагласио да је за то неопходна промјена устава.

Извор: Агенције