latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:46 | Аутор: РТРС

На захтјев одбране одгођен наставак суђења Махмуљину

Наставак суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине почињене над Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, одгођен је на захтјев Махмуљинове одбране због сумње у пристрасност свједока.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

На данашњем рочишту требало је да буде саслушан вјештак војне струке Мартин Франчешевић, у чију пристрасност одбрана сумња због сазнања да Тужилаштво БиХ против Франчешевића води истрагу због злочина над Србима у Брчком.

Махмуљинов адвокат Нермин Мулалић рекао је да је из медија сазнао да је на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић рекао да сумња да је предложени вјештак одбране Мартин Франчешевић пристрасан и да се против њега води истрага за ратне злочине против Срба на подручју Брчког.

Мулалић је од Судског вијећа затражио да данашње рочиште буде одгођено док од Тужилаштва не добију више података о истрази против Франчешевића, након чега ће, евентуално поднијети захтјев за његово изузеће.

Тужилац Седин Идризовић успротивио се одлагању рочишта јер, како је навео, Закон о кривичном поступку БиХ јасно прописује ко не може бити вјештак на суду, те да Франчешевић не спада ни у једну од тих категорија.

Идризовић је појаснио да је Франчешевића ангажовао за вјештака, јер је током рата био на "трећој страни", те да није знао да Тужилаштво БиХ против њега води истрагу за ратне злочине над Србима у Брчком.

Након што су саслушали аргумантацију одбране и Тужилаштва, трочлано Судско вијеће, којим предсједава судија Зоран Божић, донијело је одлуку да рочиште буде одгођено.

Божић је апеловао да одбрана додатне информације о Франчешевићу прикупи у разумном временском периоду јер је не темељу његовог вјештачења и подигнута оптужница против Махмуљина.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према наводима оптужнице, припадници одреда "Ел муџахидин" од 11. до 29. септембра убили су 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 21. март.