latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:51 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Ускоро акциони план запошљавања - циљ 16.000 новозапослених (ВИДЕО)

Пројекат подршке запошљавања у Републици Српској требало би да подигне ниво развоја привреде и запошљавање младих и људи изнад 40 година, рекао је ресорни министар Миленко Савановић на промоцији овог пројекта.
Промоција запошљавања - Фото: РТРС
Промоција запошљавањаФото: РТРС

Циљ је да мјерама активне политике на тржишту рада Влада Српске акционим програмима запошљавања покуша да повећа број запослених у односу на незапослене. За овај пројекат, Свјетска банка је обезбиједила 50 милиона евра, од чега ће Српска добити 21 милион. Планирано је да за четири године буде запослено око 16.000 људи.

"То је пројекат на који је ишао зајам Светске банке од 21 милион евра, односно око 42 милиона марака и он ће четири године сукцесивно да се повлачи. Искључиво ће бити намјенски за плаћање доприноса и пореза за све оне послодавце који запосле нове људе евидентиране на Заводу за запошљавање", додао је Савановић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је израда Акционог плана при крају и додао да се његово усвајање може очекивати ове или наредне недјеље. 

"Завод је припремио наша средства у висини од 14 милиона марака за ову годину и планира да запосли четири хиљаде лица у 2018. години. Овај пројекат је један од седам које смо планирали у овој години", истакао је Вујичић.

Ово је само један од мера на којима Свјетска банка сарађује са Владом Српске, а све у виду подршке Владиној Реформској агенди 2015 - 2018, поручили су из Свјетске банке. 

"Ово је веома важно за Свјетску банку, јер је везано за мјере промовисања рада и запошљавања из реформске Агенде", закључила је Миреј Овадија из Свјетске банке.