latinica  ћирилица
14/03/2018 |  14:19 | Аутор: СРНА

Кошарац: Мектић неистинама против Републике Српске

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да интервју Ројтерсу у којем је министар безбједности БиХ Драган Мектић изнио низ нетачних, тенденциозних и паушалних оцјена по питању безбједности, представља акт уперен директно против Републике Српске и свих њених грађана.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Борба против Милорада Додика и СНСД-а не може да се води тако што се хода по свијету и свој народ и државу оптужујеш практично за тероризам, а у исто вријеме окрећеш главу од озбиљних безбједносних изазова о којима бруји свијет и о којима Мектић ништа не зна", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Мектић, који је и шеф Изборног штаба СДС-а, у Енглеској или некој другој западној земљи коју покушава да додатно ангажује у БиХ, представља Републику Српску као безбједносну пријетњу.

"Тамо нема гласача и јасно је да је интервју у функцији призивања санкција руководству Републике Српске", нагласио је Кошарац.

Оцијенивши да СДС нема политику, а да се националне давно одрекао, Кошарац је додао да људи из СДС-а због тога покушавају да бруталном елиминацијом Додика направе неки изборни резултат, дубоко свјесни да су изгубили повјерење грађана Српске.

"Драган Мектић у континуитету нарушава углед Републике Српске, само што је овог пута отишао заиста предалеко", закључио је Кошарац.

Кошарац је Срни рекао да је Мектићево понашање у протекле три и по године политички и национално вулгарно.

"Веома често, готово увијек, стављао се у функцију политичких потреба Бошњака. Потпуно је видљиво да је то један од кључних елемената специјалног рата који се води против Републике Српске и њених институција, на темељу чега се жели произвести штета по Српску и омогућити да политичка партија којој он припада оствари што је могуће бољи изборни резултат", истакао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ навео је да је то веома накарадно и погрешно с аспекта општих интереса Републике Српске и улоге српских министара и представника у заједничким институцијама.

"Уочава се да на темељу базичних безбједносних и политичких ставова муслиманских обавјештајних служби које су данас присутне у БиХ - када се та информација обради, њу у јавност не само БиХ, него и ван БиХ, често шири Мектић својим изјавама, на темељу онога што му напишу припадници муслиманске обавјештајне службе и они који желе да Републику Српску оквалификују као реметилачки фактор, покушавајући да сакрију оно што они раде у БиХ", упозорио је Кошарац.

Он је оцијенио да је Мектић читач онога што му напише директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић или неко други из бошњачких обавјештајних и политичких структура. "То је неприхватљиво и није добро. То показује лојалност потребама Бошњака у БиХ", рекао је Кошарац.

Подсјећајући да је Алија Изетбеговић својевремено имао лојалне Србе који су му користили као икебана за одређене политичке процесе, Кошарац је рекао да је Мектић "нова икебана у политичким потребама Бошњака у БиХ".

"Мислим да је у Републици Српској свима јасно да он има улогу да блати и прича неистине о њеним институцијама и прикрије оно што раде они што не мисле добро Републици Српској и српском народу, прије свега Бошњаци", закључио је Кошарац.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оптужио је лидере у Републици Српској за националистичку реторику и подршку паравојним организацијама како би застрашили политичке противнике и придобили гласаче уочи октобарских избора, пише Ројтерс.