latinica  ћирилица
14/03/2018 |  17:35 | Аутор: РТРС

Тиват: Сабор српског монаштва

У Манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта данас је одржано братско сабрање мушког монаштва Митрополије црногорско-приморске, којем је претходила Света архијерејска литургија коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилофије - Фото: СРНА
Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски АмфилофијеФото: СРНА

Молитвено је учествовао и епископ полошко-кумановски Православне охридске архиепископије Јоаким, наводи се на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије је изразио наду да ће ова светиња поново бити обновљена да би се и Срби обнављали и Светим Духом на коме је она утемељена, као и на темељима моштију древног хришћанског мученика који је пронађен овдје у најстаријем храму из 4. вијека.

"На том мученичком темељу утемељена је ова обитељ која се на основу њега развијала, расла поново у 6. вијеку и све до 9. вијека у вријеме монаха Светог Бенедикта Нурсијског, па онда редом послије тога обнављана од Светог Саве, Светог Илариона, првог зетског епископа, и све тако до 15. вијека када је безбожна сила срушила ову грађевину споља", рекао је владика Амфилохије.

Извор: СРНА