latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:54 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Пољопривреднима Српске сви подстицаји из прошле године исплаћени (ВИДЕО)

Пољопривреднима су сви подстицаји из прошле године исплаћени. Влада ће за прољећну сјетву обезбиједити регресирано дизел гориво.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

У пољопривредним апотекама цијене већине репроматеријала на нивоу су прошлогодишњих, а минерално ђубриво за десет одсто јефтиније.

Сјетва поврћа на отвореном пољу, углавном лука, кромпира и грашка, требало би да почне чим се вријеме стабилизује. У топлим пластеницима садња поврћа је завршена.

Ових дана повртари износе расад у хладне пластенике, а припремају и репроматеријал за сјетву на отвореном.

Никола Стајић из Велике Обарске каже да сада раде сјетву расада за рану лубеницу, а за двадесетак дана почињу да калеме. Након тога, истиче иду у мале пластенике за отворено поље.

Пољопривредне апотеке опремљене су сјеменом и репроматеријалом, а цијене повољне.

"Јесу, добре су цијене. Ништа то није скупо. Ако хоће човјек да ради, да произведе", коментарише Крсто Крстић из Козлука.

Никица Николић из Велике Оберске каже да је прије неколико дана посијао сточни грашак, а ускоро ће сијати и кромпир, грах, лук.

На ПД Семберија почели су сјетву сточног грашка за потребе властите фарме. Планирају да засију 1.030 хектара ратарских усјева.

"Има влаге, али пошто грашак мора што раније да се сије, то смо и урадили. А остало, радимо припрему, растурамо ђубриво за предсјетвену за кукуруз, соју, сунцокрет и суданску траву", каже Слободанка Марковић, руководилац ратарске производње у ПД Семберија. 

Сјетву кукуруза почеће у априлу, када температура земљишта буде најмање десет степени.

Агроном Станко Тадић истиче да што се тиче цијена кукуруза, ове године у односу на прошлу, нешто су повољније. Све сјеменске куће, каже појефтиниле су хибриде.

Успјешнијој сјетви допринијеће и исплата подстицаја.

Портпарол Министарства  пољопривреде Александар Мацановић рекао је да је Министарство од почетка ове године исплатило 20,4 милиона марака подстицаја из прошле године, чиме су измирене све обавезе по основу подстицаја из 2017. године.

Ми смо први у региону, који смо исплатили све обавезе из 2017. године.

За прољећну сјетву Влада је обезбиједила и регресирано дизел гориво - 100 литара по хектару оранице, чија је цијена за 60 пфенинга нижа од малопродајне. За то је издвојено седам милиона марака.