latinica  ћирилица
14/03/2018 |  19:40 ⇒ 15/03/2018 | 09:44 | Аутор: РТРС

"Драган Мектић скандалозним изјавама за Ројтерс оцрнио Српску" (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поново је шокирао јавност.
Мектић са Ноћним вуковима (фото:srpskainfo.com) -
Мектић са Ноћним вуковима (фото:srpskainfo.com)

Овај пут тврдњом, за Ројтерс, да политика у Српској тргује страхом и да је повећана несигурност.

То је резултат менторства из Сарајева, оштро су реаговали званичници Српске.

Поручују, они који Српску лажно оптужују као извор нестабилности, непријатељи су и свог народа, и државе. У одбрану Мектића стало је једино Предсједништво његове странке.

Мектић је оптужио лидере у Српској за националистичку реторику и подршку паравојним организацијама да би застрашили политичке противнике и придобили гласаче уочи октобарских избора, пише Ројтерс.

Своје тврдње, Мектић, базира на, како каже, поузданим извјештајима, према којима млади Срби пролазе војне обуке у камповима у Русији.

"У посљедње вријеме организују се специјалне групе које производе својеврстан физички притисак на грађане да не би изашли на гласање. Вјерује се да су групе, као што су Ноћни вукови, који ће идуће седмице посјетити Републику Српску, ангажовале власти Српске да би пропагирале нетолеранцију према несрбима или умјереним Србима уочи октобарских избора", казао је Мектић.

А управо се са том групом, коју Мектић назива и терористичком, фотографисао на Романији. Тада, како тврди, није знао да су то припадници Ноћних вукова.

На то подсјећа и министар унутрашњих послова Драган Лукач. Мектића позива да каже ко су млади Срби које неко наводно одводи у Русију на обуку. Истиче да Мектић не прича о ономе што се дешава у Сарајеву о питању криминала, параџемата, правих паравојних организација које дјелују у Федерацији, већ, додаје, по задатку ментора из Сарајева држи тензије на Републици Српској.

"Још једном понављам да су то потпуне неистине изнесене са циљем дестабилизације Републике Српске и са циљем држања Републике Српске и српског народа у тамном вилајету које Мектић ради стално за интересе Сарајева и непријатеља Републике Српске. Покушавајучи да од Српске направи мјесто гдје се стално дешавају само најгоре могуће ствари, истакао је Лукач.

Предсједник Српске Милорад Додик категоричан је: тврдње да власт у Републици Српској води ризичну политику долазе управо од оних који у недостатку своје, спроводе туђу политику. Додаје да власт и опозиција имају довољно терена и тема на којима могу да укрсте копља. А терен на којем се данас налазе истакнути представници СДС је живо блато у које желе да повуку све за собом свјесни дебакла на предстојећим изборима, истиче Додик. 

"Форсирање лажних тема као што су подршка паравојним формацијама, којих нема и обука српске дјеце, које такође нема, и слично, наруџба је коју је СДС добио споља од ментора и у функцији су елиминације власти у Републици Српској недемократским средствима. Они који Републику Српску лажно оптужују као извор нестабилности непријатељи су и свог народа и државе", истакао је Додик.

У Мектићеву одбрану стало је Предсједништво СДС. Прво о чему је након сједнице Предсједништва лидер странке говорио, јесте апсолутна подршка раду њиховог министра, против којег, каже Говедарица, Влада Српске и аналитичари из Београда воде оркестрирани напад.

"С циљем дискредитације, имајући у виду да он игра значајну улогу и да је ријеч о министру који брани интересе Републике Српске", каже Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Намеће се питање - да ли их брани својим изјавама за домаће и стране медије. Једна од њих која је, подсјећамо, у посљедње вријеме, подигла највише прашине јесте она за Вечерњи лист, да би српски народ требало да прође катарзу и призна геноцид у Сребреници.

Да су тврдње из Мектићевог интервјуа за Ројтерс нови покушај дестабилизације Републике Српске и удар на њене институције оцјена је и удружења проистеклих из рата и аналитичара.