latinica  ћирилица
16/03/2018 |  08:37 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Данас почиње Филмски кампус у Зворнику

Филмски кампус арт документарца "Свијет филма" биће одржан од данас до недјеље, 18. марта, у Зворнику у организацији Продукције "Први кадар" из Источног Сарајева и зворничког Дома омладине.
Зворник - Фото: РТРС
ЗворникФото: РТРС

Циљ Филмског кампуса је стварање заједничког умјетничког документарног филма студената филмских академија и зворничких средњошколаца, који ће промовисати Зворник и његово културно-историјско насљеђе и туристичку понуду.

Документарно-умјетнички филм "Зворник, то је мој град", који ће бити снимљен током Филмског кампуса премијерно ће бити приказан у оквиру обиљежавања Дана града и потом на 12. Међународном филмском фестивалу "Први кадар".

На отварању Филмског кампуса биће приказана најбоља остварења "Првог кадра" - кратки играни филм "Флафи", редитеља Лее Филиповски из Србије, добитника канадског признања за најбољи кратки играни филм, затим култни кратки играни филм "Љубав на први поглед", добитник више од 50 најзначајнијих филмских награда, чију режију потписује Марк Плејн из Шпаније и један од најзначајнијих филмова нашег истакнутог документаристе Драгана Елчића "Чувари тишине".

Ученици зворничких школа присуствоваће и пројекцијама анимираних филмова фестивала "Први кадар", а студенти и средњошколци ће похађати и теоријска предавања из области документарног филма, чији су предавачи декан Академије уметности у Београду Драган Елчић, редитељ и оснивач Међународног филмског фестивала "Први кадар" Витомир Митрић и продуцент Александра Митрић Штифанић.

Према програму ове манифестације, студенти филмских академија и ученици средњих школа имаће прилику да путем предавања о историји документарног филма, развоју умјетничког документарног филма код нас, као и значајних филмских примјера из историје домаћег документарног филма, надограде знање о филмској умјетности, откривајући сасвим нови поглед на стварање умјетничког документарца.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и директор "Првог кадра" Витомир Митрић усагласили су се раније да Филмски кампус арт документарца реализацијом планираних активности и остварујући зацртане циљеве доприноси не само додатној едукацији студената и средњошколаца, него и стварању јединственог културног и умјетничког простора региона, који представља одличну платформу за развој кинематографије, која ће кроз заједничке пројекте допринијети очувању културне баштине и традиције цијеле регије.

"Заједнички рад омогућава симбиозу различитих филмских школа, приступа филму, а прије свега различитих искустава, која ће допринијети настанку арт документарног филма. Његов фестивалски живот омогућиће промоцију филмског стваралаштва Републике Српске, али и региона и на тај начин дати значајан допринос популаризацији домаће кинематографије", рекао је Митрић Срни.