latinica  ћирилица
16/03/2018 |  15:52 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Кривична пријава против Џомбића, Тегелтије и Вујнићеве

СДС је данас поднио кривичну пријаву против неколико бивших и садашњих чланова руководства и Кредитног одбора Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске због злоупотребе службеног положаја, непоштивања закона о ИРБ-у и непрописног одобравања 19,4 милиона КМ кредита фирми "Енерголинија" Зворник.
Зоран Латиновић - Фото: РТРС
Зоран ЛатиновићФото: РТРС

Кривична пријава поднесена је Републичком јавном тужилаштву и Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ.

Члан Главног одбора СДС-а Зоран Латиновић рекао је да је пријава поднесена против бившег премијера Српске и предсједника Кредитног одбора ИРБ-а Александра Џомбића, министра финансија и члана тог одбора Зорана Тегелтије и директора ИРБ-а Сњежане Вујнић.

Он је подсјетио да је наведена зворничка фирма крајем 2011. године поднијела захтјев ИРБ-у за одобравање 20 милиона КМ кредита, који су тадашњи Кредитни одбор и директор ИРБ-а Миленко Павловић одбили, јер "Енерголинија" за тако нешто није испуњавала основне услове.

"Недуго затим, Павловић је поднио оставку под неразјашњеним околностима, а након доласка Вујнићеве, половином фебруара 2012. године, кредит у износу од 19,4 милиона КМ је одобрен на основу поновљеног захтјева `Енерголиније`", рекао је Латиновић.

Он је у вези са одобреним кредитом од 19,4 милиона КМ, који је, како је навео, одобрен уз укључивање зворничке "Алумине", истакао да нису испоштоване процедуре да се тај новац пушта у траншама и на основу фактура које је "Енерголинија" раније закључила са добављачима опреме да би се котлови на плин замијенили онима на угаљ.

"Истог дана, када је кредит пребачен тој фирми, средства су великим дијелом пребачена у Литванију и на оф-шор дестинације на Дјевичанским острвима", рекао је Латиновић и додао да су "путем ИРБ-а и кршењем закона Српска и грађани су оштећени за 300 до 350 милиона КМ".

Коментаришући изјаву предсједника Српске Милорада Додика да Српска треба да поново формира своју војску, Латиновић је истакао да таква авантуристичка политика Српској није потребна.

"Оно што је пренесено на ниво БиХ неће се ускоро вратити у надлежност ентитета. Наше опредјељење треба да буду евроинтеграције. У односу на процесе, који ће се дешавати у Србији, треба да пратимо могуће интеграције у НАТО што би требало да устабили економско-политичку ситуацију на овим просторима", рекао је Латиновић.

Латиновић је рекао да ће прелазак њиховог некадашњег фунционера Борислава Бојића у ДНС ојачати СДС и на подручју Приједора, на чему ради ново страначко руководство у том граду.