latinica  ћирилица
16/03/2018 |  17:21 | Аутор: РТРС

Помен на убиство Ивановића и погром над Србима Космета

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов данас је у манастиру Грачаница прислужио свијеће за жртве погрома Срба на Косову и Метохији у марту 2004. године, а затим у Косовској Митровици положио цвијеће на спомен-плочу убијеном лидеру Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливеру Ивановићу.
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia/crnibombarder) -
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia/crnibombarder)

Арлов је истакао да је Ивановић био истински борац за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Осим Арлова, бијеле руже на спомен-плочи Ивановићу данас су остављали грађани Косовске Митровице, његови пријатељи и најближи сарадници. Оливер Ивановић убијен је 16. јануара у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

У мартовском погрому, од 17. до 19. марта 2004. године, са простора Косова и Метохије протјерано је више од 4.000 људи, погинуло је 28, а више од 900 је претучено и тешко повријеђено. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 вјерских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и Цркву Богородице Љевишке у Призрену, која је касније стављена на листу споменика под заштитом Унеска.

Порушено је или запаљено десет српских школа, домова здравља, пошта и других објеката државе Србије.

Према подацима Епархије рашко-призренске Српске православне цркве из априла 2004. године, уништено је око 100 црквених објеката.

Извор: СРНА