latinica  ћирилица
16/03/2018 |  17:58 | Аутор: РТРС

Оптуженим припадницима тзв. ОВК за ратне злочине судиће - волонтери

Судије Суда за злочине почињене на Косову и Метохији одржале су у четвртак, 15. марта, у Хагу трећу пленарну сједницу на којој су судије обавјештене о активностима Секретаријата у протеклој години, како би се наставило ефикасно спровођење мандата.
ОВК    (Фото: Фонет) - Фото: ТАНЈУГ
ОВК (Фото: Фонет)Фото: ТАНЈУГ

У складу са Законом о Специјализованим вијећима и Специјализованом тужилаштву, све судије Специјализованих вијећа не добијају никакву новчану накнаду нити принадлежности само на основу тога што се налазе на листи. Осим тога, како је саопштено, судије долазе у сједиште Суда искључиво по захтјеву предсједника Специјализованих вијећа ради обављања дужности које изискују њихово присуство.

У саопштењу се подсјећа да су судије, након усвајања, преиспитивања и ступања на снагу Правилника о поступку и доказима, у јулу 2017. године створиле услове неопходне да би Специјализована вијећа постала судски оперативна. Како Правилник тек треба да буде испробан у пракси, у овом тренутку није било потребно предлагати никакве измјене Правилника, нити дискутовати о њима, напомиње се у саопштењу.

Суд још није формално почео са суђењима, јер још нема првих оптужница, а будући да Специјализованом тужиоцу Дејвиду Швендиману 31. марта истиче мандат и да његов насљедник још није именован, није познато када би прве оптужнице могле да буду поднијете суду.

Извор: Спутњик