latinica  ћирилица
17/03/2018 |  11:26 | Аутор: РТРС

Ракић: Срби који живе на Космету доказ да нас злочинци нису уплашили

Предсједник Српске листе Горан Ракић изјавио је поводом обиљежавања 14 година од мартовског погрома да су Срби који данас живе на Косову и Метохији доказ да злочинци нису уплашили српски народ и да српске жртве нису заборављене.
Косовска Митровица - Фото: Getty Images
Косовска МитровицаФото: Getty Images

Он је поручио да је останак и опстанак Срба на тим просторима обавеза према свима онима који су страдали у годинама, деценијама и вијековима раније на Косову и Метохији, али и залог за будуће нараштаје које ће живјети на тим просторима.

- Као народ на данашњи дан имамо обавезу да сјећајући се невино страдалих и захтијевајући да се овај злочин расвијетли, а организатори казне, не дозволимо да нам се овако нешто икада више понови - рекао је Ракић.

Он је указао да нико до сада није одговарао за страшно етничко чишћење у којем је убијено осам Срба, етнички очишћено шест градова и осам села, страдало 35 српских манастира и цркава, те више од 800 породичних домова, саопштено је из Српске листе.

- Иако је некажњавање злочина над Србима постала пракса и међународних и локалних судова, морамо истрајати у борби за правду, јер је она спора али достижна - поручио је Ракић.

Оцијенио је да је тужна чињеница да је намјера оних који су организовали погром остварена, јер је од 2004. године повратак Срба на ниском нивоу и скоро непримјетан.

извор: СРНА