latinica  ћирилица
17/03/2018 |  14:57 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Жалбено вијеће при Савјету министара не функционише већ мјесецима! (ВИДЕО)

А Жалбено вијеће које дјелује при Савјету министара не функционише већ мјесецима. Члановима је истекао мандат у новембру прошле године, нови још нису именовани. Зато се гомилају жалбе у другостепеном постпуку које нико не рјешава.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Три члана Жалбеног вијећа при Савјету министара и њихова три замјеника завршили су с мандатом 12. новембра, те од тада, како кажу у Генералном секретаријату Савјета министара, немају легимитет за даљи рад. А од тада стигло је чак 179 жалби. И док се оне слажу на гомилу, Секретаријат је, наводе, у два наврата тражио или да се обнови мандат досадашњим или покрене процедура за именовање нових чланова овог Вијећа. 

"Савјет министара БиХ је на сједници одржаној 14.2.2018. године задужило Министарство правде БиХ да за наредну сједницу предложи начин рјешавања статуса Жалбеног вијећа при Савјету министара БиХ", навео јеГенерални секретаријат Савјета министара БиХ.

Међутим, рјешења још нема. Изгледа да су проблем накнаде за рад у овом Вијећу. Незванично, раније се добијало 50 марака по издатом рјешењу – довољан разлог за ажурност. А онда је дошао нови закон о платама. 

"Накнаде чланова Жалбеног вијећа свели су на накнаде од максимум 470-480 КМ, а за такав обим посла тешко је наћи оне стручњаке, експерте који би радили за ову накнаду", рекао је  замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић.

Врло интересантан одговор, ако се има у виду да су чланови Жалбеног вијећа већ запослени службеници у бх. институцијама. Али, и довољан доказ како оне функционишу, па се оправдано и поставља питање да ли ће и ко сносити одговорност уколико због немара Савјета министара пристигле жалбе заврше на суду због пропуштања рокова и ћутања администрације. Правни експерт Крстан Симић цијелу ситуацију јасно оцјењује – недопустиво.

"То је недопустиво. Не можете ви, ако имате обавезу, да у датом року не изаберете одређене чланове и да се оформи то Жалбено вијеће правдати то ми нисмо могли. То је дефинитивно одсуство одговорности", нагласио је Симић.

И док се сви декларативно заклињу у владавину закона и правну сигурност на којој Европа и те како инсистира, Симић оцјењује да и овај случај представља једну катастрофалну поруку грађанима БиХ - да људи могу радити шта хоће, што је недопустиво у било ком систему, а поготово у 21-ом вијеку.