latinica  ћирилица
17/03/2018 |  15:18 | Аутор: СРНА

Вулин: Међународно право је умрло на Космету

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да се плаши да за злодјела почињена над Србима на Космету 1999. и 2004. године нико неће одговарати, што значи да је међународно право умрло и да би међународна заједница требало да призна свој велики неуспјех и срамоту.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Он је подсјетио да је током дводневног погрома у марту 2004. године убијено између 14 и 19 људи, да су спаљене цркве и манастири, уништено све што се могло уништити, а да је колективно памћење српског народа оскрнављено.

"Хтели су да избришу трагове постојања једног народа на Косову и Метохији и за то нико није одговарао, баш као ни за хиљаду Срба убијених од 1999. године на Косову и Метохији", рекао је Вулин.

Он је навео да нема оправдања да држава Србија престане да се бори за Косово и Метохију, за правду и безбједност на том простору, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"То је наша обавеза и наша дужност и у мери у којој то будемо чинили, у мери у којој будемо храбри да на то стално подсећамо, ствари ће се мењати и морају да се мењају", рекао је он.

Вулин је истакао да је већина Срба на Космету изгубила повјерење у међународну заједницу, те да је веома захвалан Русији на принципијелном ставу о формирању такозване војске Косова, као и уопште на односу према Космету.

Он је затражио од међународне заједнице и ЕУ да заузме подједнако гласан став када је у питању формирање војске на простору јужне српске покрајине, противно Резолуцији 1244, националном и међународном праву.

"Појава наоружаних група људи који ће себе представљати као војску, а којима командују људи који тврде да ће `стићи до Ниша` и којима командују, или би командовали људи који су врло често оптужени за најстрашније ратне злочине, не може бити допринис миру и стабилности у региону", поручио је Вулин.

Он је поновио да је Србија одлучно против војске такозване републике Косово и да ће учинити све што може да до такве паравојске не дође.

"Која је сврха те војске на простору на коме се налазе хиљаде најобученијих припадника КФОР-а из изузетних армија, добро опремљених и којима се добро командује? Како ће некаква војска којом командује Агим Чеку омогућити мир на Косову и Метохији и од кога ће бранити ту јужну српску покрајину? Од Србије чији је део, од КФОР на том простору, или од Срба на Космету", питао је Вулин