latinica  ћирилица
17/03/2018 |  19:09 ⇒ 18/03/2018 | 09:28 | Аутор: РТРС

Расте ниво ријека на сјеверу и западу Српске

Због обилних падавина, водостаји ријека у сјеверозападном дијелу Српске у благом су порасту, али још нема опасности од њиховог изливања из корита.
Водостаји - Фото: РТРС
ВодостајиФото: РТРС

За сада, једини случај изливања забиљежен је у Костајници, гдје се рјечица Стригова излила из корита и заплавила пољопривредно земљиште.

Из Републичке цивилне заштите апеловали су на надлежне службе у локалним заједницама да буду на опрезу, како би у случају погоршања стања благовремено реаговали.

Додатна пријетња и даље су клизишта, која су на подручју Приједора активна у насељима Црна Долина, Букова Коса и Јеловац.

У Козарској Дубици активно је шест клизишта. Најалармантније је на путном правцу према бањи Мљечаници, гдје је угрожена кућа.

У Костајници, три регистрована клизишта у селима Мракодол и Тавија за сада мирују. Због оштећења моста, саобраћај је и даље обустављен на путу Моштаница – Козарска Дубица.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду поново су у порасту, потврђено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.

Водостај ријеке Сане у 19.00 часова износио је 446 центиметара или 30 центиметара више него јутрос у 7.00 часова.

Водостај ријеке Саве у Градишци је прешао коту ванредне одбране од поплава за 70 центиметра, а у Српцу редовне одбране од поплава за 46 центиметара, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

Водостај ријеке Саве на хидролошкој станици Градишка у 21.00 час износио је 800 центиметара, а на хидролошкој станици Србац 906 центиметара.

На подручју Градишке ријека Сава је заплавила небрањено подручје и пољоприврдно земљиште у близини десетак кућа у селима Бистрица и Гашница, изјавио је Срни шеф Одсјека цивилне заштите општине Градишка Слободан Кнежевић.

Он каже да је на том подручју Сава данас надошла на 30 центиметара до магисталног пута Градишка - Козарска Дубица.

Ријека Врбас је на хидролошкој станици Делибашино село прешла коту редовне одбране од поплава за 31 центиметар и водостај је у 21.00 час износио 331 центиметар.

Усљед обилних падавина у посљедња 24 часа у сјеверним и западним дијеловим Републике Српске у току је пораст водотока на сливу Уне, Сане, Врбање и Врбаса, те се може очекивати њихов даљи раст.

Водостаји осталих ријека у Републици Српској су у нормалним границама.

Извор: РТРС/СРНА