latinica  ћирилица
18/03/2018 |  09:50 | Аутор: РТРС

Тестамент

Годинама је тестамент Владислава Турнића био похрањен у каси Српске православне црквене општине у Дубровнику. Имовину, коју је Милорад Вукановић , у знак сјећања на Турнића, већ претворио у апартмане, доктор је тестаментом оставио Цркви. Занимљиво је да текст ниједног од тестамената Владислава Турнића, сад је јасно да их је било више, нема нико осим Милорада и Небојше Вукановића.
trebinje059.com -
trebinje059.com

Родбина покојног др Турнића нема копију његовог тестамента, нити је икада имала увид у посљедње жеље свог рођака. Штавише, родбина није била позвана ни на отварање тестамента Владислава Турнића, иако је тим документом Турнић дијелу своје родбине завјештао вриједне слике и намјештај. Милорад Вукановић им то ни до данас није уступио.

Само сат времена прије сахране Владислава Турнића, Вукановић је обавијестио родбину да се њихов рођак упокојио. Био је то јули 2017. када се за прелазак на било ком граничном прелазу ка Дубровнику чека најмање по три сата. Родбина је успјела само да замоли пријатеље да купе цвијеће и да га у њихово име однесу на сахрану. Сахрану Владислава Турнића Милорад Вукановић је претворио у обрачун са Турнићевом породицом, тврдећи да му је покојник говорио да није дужан да их обавијести о његовој смрти. Говор Милорада Вукановића, сад је јасно, био је у функцији прирпеме за оно што ће Срби у Дубровнику тек видјети. Турнићева кућа и земља око куће постали су власништво Милорада Вукановића. Сахрана покојног др Турнића у Дубровнику се и данас препричава као скандалозан догађај.

Из прилога који је емитован на РТРС, у емисији Печат, на питање новинара како је имовина припала њему, а Турнић је говорио да ће је оставити Цркви, Милорад Вукановић, је слагао, а да није ни трепнуо, да то није тачно, и да Турнић никада није говорио да ће то оставити Цркви. Да би новинара увјерио у истиност својих ријечи ужасном грешком извлачи управо тестамент Владислава Турнића, у којем покојни доктор своју имовину оставља Цркви. Тај детаљ разговора са новинаром РТРС је Вукановића учинио толико немирним да је чак и звао новинара да тражи да се тај дио избаци из прилога. Када је схватио да се то неће десити, ангажовао је људе да се лажно представљају као новинари Дубровачког листа да узнемиравају и новинара и родбину.Шта је лажну новинарку занимало од рођаке покојног Турнића, открива страхове Вукановића. “Хоће ли попови оспоравати тестамент“, питала је лажна новинарка, којој нико није рекао да један образован и пристојан новинар никада не би поставио такво питање, нити би то питање поставио на погрешну адресу. У Дубровачком листу били су непријатно изненађени чињеноцом да неко злоупотребљава име њиховог листа.

Према свједочењу новинара РТРС Милорад Вукановић има бројне папире и документацију која је припадала Туирнићу, у којој је много нелогичности, од рукописа до самог потписа. Није ни чудо што Вукановићи страхују од могућности оспоравања тестамента.

Да све буде још жалосније, Милорад Вукановић није узео само кућу Владислава Турнића. Узео је и осталу његову личну имовину, документе, преписку, чиме је и историју живота Срба у Дубровнику ставио у свој џеп. Јелена Вукановић, кћерка Милорада Вукановића, која прати писање нашег портала, нас пита ко су наши саговорници, ко су ти људи који су причали о Милораду Вукановићу у Дубровнику.

То су сви они којима је јасно шта је у стању да уради њен отац , и какве су све његове везе, ако као оснивач СДС из деведесетих не робија нити један дан, а на робију оде 14 Срба.То су они који знају да је у рату Милорад Вукановић био члан хрватске делегације у Цавтату. То су они Срби који знају да се биографија не пере без помоћи служби!

извор: www.trebinje059.com