latinica  ћирилица
18/03/2018 |  17:56 ⇒ 19/03/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

Поново расту водостаји у Српској - заплављено 50 домаћинстава у Приједору (ФОТО/ВИДЕО)

Само неколико дана након нормализације водостаја, ријеке у сјеверозападном дијелу Српске поново су су се излиле из корита. Ријека Сана у Приједору заплавила је више од 50 кућа, док су у Новом Граду заплављена три објекта.
Приједор, поплаве - Фото: РТРС
Приједор, поплавеФото: РТРС

Водостај Уне у Костајнци расте из сата у сат, па су на снази мјере редовне одбране од поплава. Тешка ситуација је и у Доњој Градини, гдје се водостај Саве приближава историјском максимуму од 907 центиметара.

У костајничкој Улици Михајла Пупина активирало се ново клизиште. Клизиште је уништило приступни пут за четири домаћинства.

На Хидролошкој станици Србац, Сава је прешла коту ванредне одбране од поплава за 11 центиметара и водостај износи 951 центиметар.

Извршена је санација оштећења на устави на врбаско-савском насипу у Српцу, саопштено је на званичној интернет страници општине Србац.

Костајница, клизиште

Ново повећење водостаја Сане донијело је нове проблеме на подручју Приједора. У насељима Тукови, Рашковац, Гомјенца и Брезичани, површинске воде заплавиле су преко 50 кућа.

"Све је у Божјим рукама, једноставно. Ако не буде кише проће се добро. И ово није добро, људима је ушло тамо гдје је ушло, није ником добро", рекао је предсједник МЗ Тукови Зоран Јефтић.

Због изливања ријеке Сане обустављен је саобраћај на путу Приједор-Бишћани, као и на мосту у мјесту Цикоте. Ноћ у ишчекивању провешће и становници насеља Брезичани.

"До прве степенице је дошла, а ако буде падавина вјероватно ће опет ући у кућу", изјавио је Миланко Савић из Брезичана. 

Прије два дана становници костајничке улице Ранка Шипке одахнули су због повлачења воде из дворишта, и враћања Уне у корито. Данас – поново пуне вреће пијеском. Водостај је у последња 24 часа порастао за око 80 центиметара. 

"Вода лагано улази у дворишта, и неколико помоћних овјеката је заплављено. Ми очекујемо раст још неких 10 до 15 центиметара и не очекујемо да ће вода ући у стамбене објекте, али ништа опет не знамо, све зависи од падавина у току дана", истакао је портпарол општине Костајница Александар Пашић.

А у Спомен-подручју Доња Градина, код Козарске Дубице, набујала Сава већ је угрозила споменик Топола ужаса.

Неколико гробних поља у Спомен-подручју већ је заплављено, а штета би могла да буде и већа, јер водостај Саве у Доњој Градини и даље расте. Током ноћи ће, готово сигурно, прећи историјски максимум од 907 центиметара из 1970. године. Мјеста гдје би Сава могла да се излије осигурана су врећама са пијеском.

"До пораста водостаја готово сигурно ће доћи, пошто очекујемо из Хрватске водени вал, који би требао у уторак да буде овдје, на овом мјесту", истакао је Милан Тамановић из Техничке службе "Спомен-подручја Доња Градина".

Ријека Сава у Градишци пријети да у Гашници пресијече магистралну комуникацију са Козарском Дубицом.

"Републичка управа је доставила још двије додатне пумпе и мишљења смо да ће они онемогућити даљни пораст воде кад су у питању оборинске и подземне воде", нагласио је директор Републичке управе цивилне заштите Српске Миле Међед.

На подручју Новог Града, Уна је заплавила три куће у насељу Видорија, а због изливања ријеке Сане непроходни су путни правци Благај-Витасовци и Благај-Радомировац.