latinica  ћирилица
18/03/2018 |  18:33 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Србац - извршена санација насипа (ВИДЕО)

На Хидролошкој станици Србац, Сава је прешла коту ванредне одбране од поплава за 11 центиметара и водостај износи 951 центиметар. Извршена је санација оштећења на устави на врбаско-савском насипу у Српцу, саопштено је на званичној интернет страници општине Србац.
Србац - санација насипа (Фото: www.srbac-rs.com) -
Србац - санација насипа (Фото: www.srbac-rs.com)

Продор воде у брањено подручје одвијао се кроз гравитациони канал црпне станице. Физички засипањем отвора спријечен је продор воде.

"Дошло је до пуцања уставе и бетона око уставе и радови се тренутно изводе да затворимо уста цијеви овдје у Врбасу и сматрамо да ћемо у току дана извршити те радове. Народ не треба да се боји да ће доћи до пробијања насипа", рекао је Горан Вукотић из ЈП "Воде Српске".

Становништво у околини црпне станице, у Врбаској улици, са страхом дочекује ноћ.

У небрањеном дијелу општине више хиљада хектара ораница је под водом као и нека домаћинства.

"Тренутно је заплављено у мјестима Гај и Бајинци три домаћинства и у Кобашу имамо поплављена два домаћинства. Заплављено је пет домаћинстава и потенцијално угрожено око 30 домаћинстава", навео је Далибор Кошутић из Општинског штаба Цивилне заштите Србац.

За вријеме катастрофалних поплава 2014. године водостај Саве износио је 1.012 центиметара а највиши је био 1974 године када су измјерена 1.024 центиметра.