latinica  ћирилица
18/03/2018 |  18:47 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Довициозо славио у Катару

Возач Дукатија Андреа Довициозо тријумфовао је на Великој награди Катара, првој трци овогодишњег Мото ГП шампионата, побиједивши у директном дуелу браниоца титуле Марка Маркеса.

Довициозо је под рефлекторима на стази "Лосаил" дошао до девете побједе у краљевској класи у каријери, пошто га је Маркес претекао кривину прије краја, али му је потом узвратио ударац. Италијански мотоциклиста је на крају у репризи окршаја из Аустрије и Јапана прошле године возача Репсол Хонде побиједио за 27 хиљадитинки.

На трећем степенику побједничког постоља нашао се деветоструки свјетски шампион Валентино Роси, који је био седам и по десетинки иза најбоље двојице.

Велика награда Катара пружила је невјероватну борбу не само за подијум, већ и побједу, пошто су у њој у једном тренутку учествовала осморица возача. Током већег дијела трке, тачније у 17 од 22 круга, у вођству се налазио возач Јамахе Тех 3 Жоан Зарко, али је он у финишу посустао и морао да се задовољи осмим мјестом.

Са Зарком су се у првој половини трке за вођство борили Маркес и Роси, да би им се послије лошег старта приближио Довициозо. Прошлогодишњи вицешампион је био осми у првом кругу, али је постепено напредовао, а у самом финишу није дозволио никоме да га угрози. Пред посљедњих неколико кругова било је јасно да ће одлука о побједнику пасти у дуелу њега и Маркеса, а на крају је виђен исти расплет као и у претходним њиховим окршајима до самог циља.

Росијево треће мјесто није доведено у питање, чак се у појединим тренуцима чинило и да би могао да се бори за побједу до краја, али му је ритам опао три круга прије краја. Најбољу тројицу је слиједио возач ЛЦР Хонде Кал Крачлоу, испед Данила Петручија на Прамак Дукатију, другог возача Јамахе Маверика Вињалеса и Данија Петросе на другој Репсол Хонди.

Зарко је био осми, а прву десеторицу комплетирали су возач Сузукија Андреа Јаноне и Џек Милер, који од ове сезоне брани боје Прамак Дукатија. Међу освајачима бодова нашли су се и возач Авинтије Тито Рабат, шампион Мото2 категорије Франко Морбидели, Алваро Баутиста из Анхел Нијето тима, још један дебитант Хафиз Сарин и Карем Абрахам.

Трку је поред борбе за тријумф и вођства Зарка обиљежила и сјајна вожња возача Сузукија Алекса Ринса, који је био у конкуренцији за подијум до излетања. Неколико тренутака послије његове грешке, услиједила је и она коју је направио Хорхе Лоренцо на другом Дукатију, па је сезону започео на потпуно другачији начин у односу на свог тимског колегу.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Аргентине 8. априла.

Извор: Спорт Клуб