latinica  ћирилица
19/03/2018 |  09:19 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Априлске пензије веће за два одсто, до краја године могуће још једно повећање

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да је до краја године могуће још једно повећање пензија у Српској, осим оног од два одсто које ће услиједити од априлске пензије.
Цвијановић-Ракуљ - Фото: РТРС
Цвијановић-РакуљФото: РТРС

Она је, након састанка са предсједником Удружења пензионера Републике Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Народне скупштине Републике Српске Илијом Стеванчевићем, новинарима у Бањалуци рекла да је опредјељење Владе да се настави са повећањем пензија.

- Након овог повећања од два одсто и након што се ураде анализе, могуће је да и током ове године дође до још једног усклађивања пензија, односно повећања - истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да ће се за ово повећање од два одсто мјесечно издвајати око 1.700.000 КМ додатних средстава, од априлске пензије до краја године.

Цвијановићева је додала да је повод за састанак данашња сједница Владе Српске на којој је донесена одлука о додатном повећању пензије за два одсто, како је то било дефинисано закључком Народне скупштине Републике Српске.

Она је рекла да је одлука да се изврши ванредно усклађивање пензија до пет одсто извршена у два корака, при чему је остао овај дио од два одсто.

Према њеним ријечима, тема састанка био је и материјални статус и све што је везано за пензионере.

- Задовољна сам чињеницом да смо од 2016. године пребацили исплату пензија на трезорски систем чиме је загарантована њихова редовност. Ту више нема никаквог одступања, пензије се некад и три дана прије рока исплаћују и неизвјесност која је много година мучила пензионере сада је иза нас - закључила је премијерка Српске.

Она је појаснила да Влада паралелно са тим већ пар година у континуитету постепено повећава пензије, јер је то једини начин да се не угрози систем плаћања.

- Ми данас пуно боље стојимо финансијски и буџет је пуно стабилнији него што је био прије неколико година због чега смо данас и разговарали о томе како се кретати у наредном периоду - додала је Цвијановићева.

Она је навела да постоји велика диспропорција и јаз између појединих пензија, те је једна од могућности да једном дође до усклађивања оних који имају ниже пензије, да би се јаз смањио, а да онда сљедећа повећања пензија иду линеарно.

- Овај јаз је логичан са аспекта система према којем - колико сте радили толико сте и уплаћивали у пензиони фонд, али знајући каква је социјална карта наших пензоинера сматрамо да би то било добро. У једном кораку завршити повећање до одређеног износа, а након тога наставити свима једнако - рекла је премијерка.

Цвијановћ-Ракуљ (Фото: РТРС)

Предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ истакао је да је Цвијановићева у свом мандату урадила више за пензионере него све друге владе, те да је повећање пензија од 17,5 одсто за пет година импозантан проценат.

Ракуљ је навео да велики број пензионера и даље живи доста лоше, а да је разлог то што су основнице за обрачун за повећање пензија, које су наслијеђене из ранијег периода, веома ниске.

Према Радуљевим ријечима, још једно најављено повећање пензија у овој години ће обрадовати пензионере, али би било неопходно пронаћи начин да то повећање мало више осјете пензионери са најнижим примањима.

- Оно што је за нас још проблем јесте што смо искључени из многих организација, превенство Економско-социјалног савјета. У пензији нам је једна четвртина становништва, због чега и ми треба да будемо партнер Влади - рекао је Ракуљ.

Предсједник Одбора Народне скупштине Српске за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илија Стеванчевић поздравио је најављено додатно повећање пензија у овој години, истичући да му је то обећао и предсједник Републике Милорад Додик.

Стеванчевић је нагласио да је трезорски начин исплате пензија нешто најбоље што се пензионерима у Српској могло догодити, те да би без тога сигурно дошла у питање исплата пензија у новембру и децембру 2015. године.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Младен Милић рекао је да су мјере Влада Републике Српске у овој области дале позитиван ефекат, те да је порасла наплата доприноса по основу пензијско-инвалидског осигурања.

- Кад је ријеч о структури корисника права, прије само пет или шест година имали смо свега 48,5 одсто корисника права на старосну пензију, а сада смо достигли ниво од 56 одсто. Од 18 одсто корисника права на инвалидску пензију сада имамо испод 15 одсто - објаснио је Милић.

Он је нагласио да Фонд ПИО још има релативно висок проценат корисника права на породичну пензију који је око 29 одсто.

Милић је подсјетио да је у окружењу једино Српска у претходном периоду имала повећање пензија у континуитету, те да једино Српска усљед економске кризе није смањивала пензије.

Говорећи о најнижим пензијама у Српској, Милић је објаснио да је ријеч о корисницима права који имају 15 година стажа осигурања, што је нешто више од једне трећине стажа осигурања.

Он је додао да од 260.000 корисника пензија, Српска има тек око осам одсто корисника права који имају 40 година ефективног радног стажа и којима је просјечна пензија око 513 КМ.

- Претходну годину однос радника и пензионера био је 1,17:1, затим 2016. године тај однос је био 1,15:1, а 2014. године 1,13:1 - напоменуо је Милић.