latinica  ћирилица
19/03/2018 |  10:26 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Потврђено: Руске подморнице биле у близини америчке ракетне базе

Руске војне власти потврдиле су, након шест година, да су њихове подморнице својевремено стигле непримијећене до америчке ракетне базе на подручју Мексичког залива и позиционирале се на удаљености довољној за напад.
Руска атомска подморница "Јуриј Долгоруки" (Фото: Press-service of JSC "PO "Sevmas") -
Руска атомска подморница "Јуриј Долгоруки" (Фото: Press-service of JSC "PO "Sevmas")

О овој вјежби причало се годинама, али није било званичне потврде. У том, сада легендарном, походу до обала САД, руске атомске подморнице стигле до саме америчке базе, затим се идентификовале и кришом вратиле у своју базу.

Припадници Сјеверне флоте руске армије први пут су проговорили о тој операцији, која је својевремено изиритирала команду америчке ратне морнарице. Године 2012. руске атомске подморнице су по задатку морале заузети положаје у подручју војнопоморских база САД.

"Задатак је поштено обављен. Подморнице нису биле примијећене прије него што су се идентификовале у том подручју, а затим у тајности вратиле у базу", рекао је заповједник дивизије атомских подморница капетан прве класе, Сергеј Старшинов.

У походу су учествовале подморнице пројекта "971 Шчука-Б". Ова пловила су произведена у периоду 1983-2001. године и постала основна класа вишенамјенских атомских подморница руске флоте, чиме су замијенила подморнице пројекта "Шчука".

Извор: СРНА