latinica  ћирилица
19/03/2018 |  12:06 | Аутор: Независне

Нова нада за обољеле од мултипле склерозе

Међународно испитивање показало је да трансплантација матичних ћелија може да донесе велике позитивне промјене за многе обољеле од мултипле склерозе, изјавили су љекари који су учествовали у тој анализи.
Мултипла склероза - Фото: илустрација
Мултипла склерозаФото: илустрација

Резултати међународног испитивања показују да та трансплантација може да заустави болест и ублажи симптоме. Процедура се састоји у томе да се уништи имуни систем пацијента помоћу лијекова за рак и систем се затим поново подигне помоћу трансплантације матичних ћелија.

Нешто више од 100 пацијената учествовало је у испитивању у болницама у Чикагу, САД, Шефилду у Британији, Упсали у Шведској и Сао Паолу у Бразилу. Сви су они имали мултиплу склерозу са смјењивањем периода враћања болести и дуготрајног повлачења знакова обољења, односно ремисије. Привремени резултати објављени су на годишњем састанку Европског друштва за трансплантацију костију и коштане сржи у Лисабону.

У испитивању су пацијенти добијали или терапију лијековима или трансплантацију матичних ћелија терапијом ХСЦТ. Пацијенти у групи која је примала трансплантиране матичне ћелије примијетили су смањење онеспособљења, док су се симптоми погоршали у другој групи.

Послије годину дана забиљежен је само један случај враћања болести у групи која је третирана матичним ћелијама у поређењу са 39 из друге групе која је примала лијекове. Послије праћења пацијената у просјеку три године, трансплантација није успјела код три од 52 пацијента (шест одсто), у поређењу са 30 од 50 пацијената (60 одсто) из контролне групе која је третирана лијековима, преноси ББЦ.

Професор Ричард Берт, водећи истраживач на универзитету Нортвестерн у Чикагу рекао је за ББЦ да су подаци "запањујући" у прилог трансплантације у односу на најбоље расположиве лијекове.

"Неуролошка заједница била је скептична око ове терапије, али ови резултати ће то промијенити", рекао је Берт.

У третману се користи хемотерапија да се уништи оштећени имуни систем и затим се матичне ћелије узете из крви и коштане сржи пацијента поново убацују. Ове ћелије нису погођене мултипла склерозом и оне поново изграде имуни систем пацијента.

Професор Базил Шарок, неуролог у болници Ројал Холамшир рекао је да су истраживања још у прелазној фази, али ако се узме то у обзир, да је ово најбољи резултат који је видио у било ком испитивању за мултиплу склерозу.

Љекари указују да овај третман не одговара свим пацијентима са мулиплом склерозом и да процес може да буде тежак, укључујући хемотерапију и неколико недјеља изолације у болницама.

Извор: Независне новине