latinica  ћирилица
19/03/2018 |  12:28 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Смјелијим дипломатским искораком спријечити изградњу одлагалишта

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да би БиХ требало да направи још смјелији дипломатски искорак како би била спријечена изградња одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са Српском и БиХ, којом би било угрожено више од 200.000 људи.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

"Недавна хидролошка ситуација у Хрватској Костајници, када је дошло до појаве неколико клизишта, показује да смо потпуно били у праву када смо указивали властима Хрватске да то мјесто није погодно за одлагање радиоактивног отпада", истакла је Голићева.

Она је упозорила да појава клизишта говори да је у близини управо тог одлагалишта тло подложно клизиштима и земљотресима.

"Надам се да ће институције власти у БиХ озбиљније схватити овај проблем и да ће са властима Хрватске постићи договор да ово одлагалиште буде измјештено на неко друго мјесто. Надам се да ће власти Хрватске схватити да не могу градити складиште нуклеарног отпада на граници са сусједном земљом", рекла је Голићева.

Она је новинарима у Сарајеву, гдје учествује на семинару о значају нуклеарне безбједности, рекла да, према њеном мишљењу, многи у БиХ не схватају овај проблем који је више него озбиљан.

Голићева сматра да институције БиХ треба да буду активније у билатералном и мултилатералном смислу у разговорима са властима Хрватске како би била осујећена намјера изградње одлагалишта и овај проблем дефинитивно био ријешен.

Голићева, која је предсједавајућа Радне групе коју је именовао Савјет министара БиХ, а која се бави проблематиком Трговске горе, нагласила је да су се оправданим показала сва противљења изградњи одлагалишта, од Радне групе и свих институција власти БиХ, преко локалне заједнице до Парламентарне скупштине БиХ.

Голићева је подсјетила да је Влада Словеније предлагала Влади Хрватске да направе заједничко одлагалиште у мјесту Врбник, а да је то Влада Хрватске одбила јер је то у близине ријеке Саве и да ће угрозити водоток Саве и мјесто одакле се снабдијевавју становници Загреба и околних мјеста са водом за пиће.

Она је запитала шта је онда са становницима крај Уне који воду за пиће користе управо из те ријеке.

Голићева је додала да ће се са становницима општина уз обале Уне свим правним средствима борити да не буде изграђено одлагалиште нуклеарног отпада.

"Ми нећемо одустати. Ја ћу заједно са свим становницима општина уз ријеку Уну бити до посљедњег момента и свим правним средствима ћемо се борити да то одлагалиште не буде ту изграђено", рекла је Голићева.

Она је најавила да ће активно учествовати на конференцији на којој ће поново исказати став свих становника који живе у општинама крај ријеке Уне и њиховом противљењу да буде изграђено одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори.

Указујући да би изградњом одлагалишта на Трговској гори било угрожено више од 200.000 становника који живе на обали Уне, Голићева је упозорила да становништво те регије размишља о масовном егзодусу, јер сматрају да је живот у тим општинама бесмислен уколико буде изграђено одлагалиште.

"Чиме да се баве и коме да продају своје прољопривредне производе. Ко ће да купи производе узгојене у непосредној близини одлагалишта нуклеарног отпада", запитала је Голићева.