latinica  ћирилица
19/03/2018 |  13:15 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Егзодус сарајевских Срба, највећа жртва узидана у темеље Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је егзодус сарајевских Срба, који је започео 17. фебруара 1996. године, а окончан половином марта исте године, највећа жртва узидана у темеље Републике Српске, која је трајни завјет и обавеза свим изабраним и именовним званичницима да штите и бране њене интересе.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Они који су у рату својим животима одбранили границе Републике Српске, послије потписивања мира поднијели су највећу жртву. Одлучили су да оду из града, не пристајући да прихвате власт ратног противника. Потресне слике напуштања домова сарајевских Срба у дугим колонама, у којима су са собом понијели и своје мртве, заувијек ће остати опомена и завјет Републици Српској о голготи њеног народа", рекао је предсједник Чубриловић.

Он је истакао да је егзодус Срба из дијелова Сарајева који су Дејтонским мировиним споразумом припали Федерацији БиХ, посљедња велика сеоба српског народа који је поднио највећу жртву ради мира и просперитета Републике Српске.

Предсједник Чубриловић је рекао да су сарајевски Срби, настањени данас у највећем броју у Источном Сарајеву, Братунцу, Вишеграду, Сребреници, Бијељини, Брчком и Требињу, али и расути широм свијета од Канаде и Америке до Аустралије, истински хероји протеклог рата и жртве мира који није имао цијену.

Нагласио је да годишњица егзодуса сарајевских Срба заслужује да буде уврштена у календар догађаја и датума од републичког значаја и да се обиљежава на највишем нивоу, достајанствено, онако како су они својом великом жртвом за Републику Српску и заслужили.