latinica  ћирилица
19/03/2018 |  13:52 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Можемо да организујемо велике догађаје

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да 106 дана скијања на Јахорини показује да менаџмент Олимпијског центра Јахорина, град Источно Сарајево и општине Пале и Трново могу да организују велике догађаје у Српској.
Глухаковић-Љевнаић - Фото: СРНА
Глухаковић-ЉевнаићФото: СРНА

Глухаковић је рекао да је данас са директором Олимпијског центра Дејаном Љевнаићем разговарао у вези са организацијом и припремама Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/ 2019 и најавио да ће наредних дана бити одржан састанак Организационог одбора ЕЈОФ-а на којем ће бити утврђени и подијељени задаци.

Он каже да ће Министарство трговине и туризма наставити да подржава Јахорину јер слиједе четири велика догађаја - љетња сезона, припреме за зимску сезону, ЕЈОФ и Егзит 2019. године.

- Влада Републике Српске и Министарство трговине и туризма ће још више помоћи да ови догађаји на Јахорини буду на бољем нивоу - истакао је Глухаковић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске преузела обавезе да, догађаје у оквиру ЕЈОФ-а на Јахорини и Палама финансира, контролише и управља тим средствима.

Глухаковић каже да је потребно промовисати ЕЈОФ и посредством дипломатско-конзуларне мреже.

- Потребно је да договоримо маркетиншки наступ, а веома брзо ће бити одржана и сједница Организационог одбора о теми расподјела обавеза - додао је Глухаковић.

Љевнаић је рекао да је током састанка закључено да се олимпијске игре младих добро припреме и организују онако како то Јахорина заслужује.

- Ту има много да се ради и од данас крећемо са припремама, указаћемо на све проблеме који треба да буду ријешени - навео је Љевнаић и додао да је на Јахорини протеклих дана успјешно организован фестивал Егзит, који је окупио више од 20.000 гостију.

Он је истакао да на Јахорини могу да буду организоване ски-трке, да ће систем за осњежавање бити у функцији и да ова планина има спремну инфраструктуру када је ријеч о стазама.

- Наручили смо систем за осњежавање који производи снијег на плус десет и плус 20 степени Целзијусових и он ће бити монтиран на стази, што нам гарантује да ћемо 100 одсто имати снијег - нагласио је Љевнаић и додао да Јахорина као дестинација више никада неће имати проблем са снијегом.

Он је рекао да је на Јахорини прошло 106 дана од отварања сезоне и да ће бити испуњен циљ од 120 скијашких дана, те да се већ припремају за љетњу сезону.

Љевнаић је додао да ће Јахорина цијело љето бити градилиште, да ће се наставити са реализацијом пројекта вјештачког осњежавања, као и са полагањем цијеви за пуњење језера водом, што ће трајати два мјесеца.

- Циљ нам је да то језеро буде највећа атракција на планини, да направимо љетње садржаје, а имамо и приједлоге нових пројеката. Један од њих је да на врху планине буде организовано скијање на води, адреналински парк, тјубинг и параглајдинг - рекао је Љевнаић.

Он се похвалио тиме што је хотел Бистрица продао 60 одсто капацитета за љетњу сезону.