latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:02 ⇒ 20/03/2018 | 09:16 | Аутор: РТРС

Не престају осуде на информацију Министарства безбједности БиХ (ВИДЕО)

Не престају бурна реаговања организација и појединаца који су, у Информацији Министарства безбједности БиХ, a коју је објавио портал Index.ba, означени као безбједносна пријетња по БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Поручују да нису никаква пријетња и да не може бити стављен знак једнакости између њих и оних који представљају највећи безбједносни изазов – вехабијских покрета.

Ми смо патриотска организација. Волимо своје и поштујемо туђе. Ово је одговор Ветерана Републике Српске и предсједника њиховог Удружења Душка Вукотића, на информацију Mинистарства безбједности, која је и поред ознаке "тајно" процурила у јавност.

- Не сматрам да сам пријетња икоме, него, очигледно, они немају свој идентитет или су се поколебали у идентитету. Имају проблема сами са собом и желе га наћи тамо гдје он не постоји - каже Вукотић.

Министар безбједности Драган Мектић је експонент политике која је стварна опасност по БиХ, а посебно по Републику Српску у њене институције, поручује војвода Славко Алексић из Билеће. Додаје да ни он ни други које је Министарство прозвало, нису безбједносна пријетња. Истог става и Алексићеви бивши саборци.

- Мишљења сам да сигурно није никаква безбједносна опасност ни за кога, па ни за БиХ. То је један изузетно частан и поштен човјек, велики српски борац и био је јако ангажовану посљедњем рату и помогао је у ставарању Републике Српске - поручио је Веселин Вујовић, предсједник Борачке организације Билећа.

Равногорском покрету јасно је шта се крије иза оваквих информација. Кажу, ријеч је о политичким одлукама у којима учествују и Срби, са циљем да се додворе.

- Постоји званична политика од институција и безбједносних агенција које су по налогу странаца и муслиманског руководства морали да равногоски покрет ставе у контекст вехабијских и других покрета радикалних струја - каже Јово Вукељ, потпредсједник Равногорског покрета Републике Српске.

И док Мектић мјесецима тврди да у Српској постоје паравојне формације, упирући прстом управо на организације и појединце које је његово министарство означило као пријетњу, његов страначки колега Миладин Станић, сматра супротно.

- У Републици Српској нема паравојних формација. Јер паравојна формација подразумијева да има своју базу, има наоружање, тактику. А ако затреба, не дај Боже, сви ћемо ми бити паравојна формација у Републици Српској - тврди Миладин Станић, посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске.

Никола Шпирић из СНСД сматра да Мектић правећи спискове и листе за одрстрел свега што је српско, гради себи да га ментори задрже на садашњој позицији и када прођу избори у октобру. У изјави за Срну Шпирић је рекао да Мектић у борби за властите потребе не преза ни од чега, па су му, одавно, главне мете Српска и њене институције, а сада је, додаје, ударио и по Русији.

- Списковима и извјештајима, Мектић прави проблем грађанима Русије да и туристички посјете ове просторе или као промотори културе, спорта, традиције, а да не говоримо о инвестицијама и економској сарадњи. Његове изјаве немјерљиво су штетне по српски народ, а не само по Републику Српску. Његово незнање и бахатост требало би бити санкцинисано у складу са законом али, нажалост, више утицаја и надзора немају ни парламентарне комисије нити врх његове странке, СДС, која је расцјепкана и обезглављена - напомиње Никола Шпирић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ. 

То што је информација доспјела у јавност, прије него што су је размотрили чланови надлежне комисије у Парламенту БиХ, озбиљно је кривично дјело, упозоравају стручњаци.

- Крајње вријеме да неко потегне питање одговорности, да квалитетном истрагом дођемо до онога који је изашао у јавност са нечим што није требало - истиче Денис Хаџовић, директор Центра за безбједносне студије БиХ.

У међувремену, СИПА, како је саопштено из те агенције, у континуитету прати све појаве и групе које на било који начин могу представљати пријетњу безбједности БиХ.