latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:13 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Стипендије за 113 студената (ВИДЕО)

У градској управи Требиње потписани су уговори о стипендирању 113 студената. Стипендије износе од 100 до 250 марака. Градска управа обезбиједила је од 500 до 1.000 марака, на годишњем нивоу, за вуковце који су ове године уписали факултет.
Стипендије - Требиње - Фото: РТРС
Стипендије - ТребињеФото: РТРС

Стипендије, осим финансијске подршке, за студенте су и знак да градска управа улаже у младе људе и њихово образовање. Истичу да се на овај начин вреднује њихов труд и да ће им стипендије бити подстрек у даљем школовању.

Студенти Немања Милидраговић и Илија Борковић истичу да ће им стипендија много значити и захваљују се градској управи Требиња.

Сто студената добило је стипендију по условима конкурса, док је према одлуци градоначелника уврштено још 13 кандидата који су остали испод црте, а чији родитељи нису запослени.

Осим успјеха студената, главни критеријум је била социјална карта кандидата, па су студенти без оба родитеља имали додатних 45, са једним родитељем 35, док је кандидатима чији су родитељи незапослени додано 30 бодова, односно 20 и 10 бодова.

"Дошло је до правичније расподјеле новца за студенте. Услов је да примања родитеља не прелазе 1700 КМ, само су они испод тог критеријума могли добити стипендију, а догодине ћемо морати још спуштати ту границу", изјавио је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Услове конкурса није испунило 50 кандидата.

У Требињу, у овој школској години, неку од стипендија прима 200 студената.