latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:29 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Априлске пензије веће за два одсто, ускоро могуће ново повећање (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о ванредном усклађивању општег бода и пензије, којим се пензије од 1. априла повећавају за два одсто.
Цвијановић-Ракуљ - Фото: РТРС
Цвијановић-РакуљФото: РТРС

Априлске пензије биће за два одсто више, а до краја године требало би да дође до још једног повећања, поручено је и након састанка предсједнице Владе Жељке Цвијановић са представницима пензионера и Фонда ПИО.

Предсједник удружења пензионера Српске, каже, пензије у Српској нису велике. Разлог томе је ниска основица из претходног периода. Ипак, каже да је са Владом имају добру сарадњу, која је резултирала и побољшањем њиховог статуса.

Предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ истакао је да је Цвијановићева у свом мандату урадила више за пензионере него све друге владе, те да је повећање пензија од 17,5 одсто за пет година импозантан проценат.

Ракуљ је навео да велики број пензионера и даље живи доста лоше, а да је разлог то што су основнице за обрачун за повећање пензија, које су наслијеђене из ранијег периода, веома ниске.

Према Радуљевим ријечима, још једно најављено повећање пензија у овој години ће обрадовати пензионере, али би било неопходно пронаћи начин да то повећање мало више осјете пензионери са најнижим примањима.

- Оно што је за нас још проблем јесте што смо искључени из многих организација, превенство Економско-социјалног савјета. У пензији нам је једна четвртина становништва, због чега и ми треба да будемо партнер Влади - рекао је Ракуљ.

Предсједник Одбора Народне скупштине Српске за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илија Стеванчевић поздравио је најављено додатно повећање пензија у овој години, истичући да му је то обећао и предсједник Републике Милорад Додик.

Стеванчевић је нагласио да је трезорски начин исплате пензија нешто најбоље што се пензионерима у Српској могло догодити, те да би без тога сигурно дошла у питање исплата пензија у новембру и децембру 2015. године.

За повећање пензија од два одсто од априла до краја године, мјесечно је потребно милион и седамсто хиљада марака, поручује предсједница Владе. Најављује још једно повећање пензија до краја године.

- Задовољна сам чињеницом да смо од 2016. године пребацили исплату пензија на трезорски систем чиме је загарантована њихова редовност. Ту више нема никаквог одступања, пензије се некад и три дана прије рока исплаћују и неизвјесност која је много година мучила пензионере сада је иза нас - закључила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Она је појаснила да Влада паралелно са тим већ пар година у континуитету постепено повећава пензије, јер је то једини начин да се не угрози систем плаћања.

- Ми данас пуно боље стојимо финансијски и буџет је пуно стабилнији него што је био прије неколико година због чега смо данас и разговарали о томе како се кретати у наредном периоду - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да постоји велика диспропорција и јаз између појединих пензија, те је једна од могућности да једном дође до усклађивања оних који имају ниже пензије, да би се јаз смањио, а да онда сљедећа повећања пензија иду линеарно.

- Овај јаз је логичан са аспекта система према којем - колико сте радили толико сте и уплаћивали у пензиони фонд, али знајући каква је социјална карта наших пензоинера сматрамо да би то било добро. У једном кораку завршити повећање до одређеног износа, а након тога наставити свима једнако - рекла је премијерка.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Младен Милић рекао је да су мјере Влада Републике Српске у овој области дале позитиван ефекат, те да је порасла наплата доприноса по основу пензијско-инвалидског осигурања.

- Кад је ријеч о структури корисника права, прије само пет или шест година имали смо свега 48,5 одсто корисника права на старосну пензију, а сада смо достигли ниво од 56 одсто. Од 18 одсто корисника права на инвалидску пензију сада имамо испод 15 одсто - објаснио је Милић.

Он је нагласио да Фонд ПИО још има релативно висок проценат корисника права на породичну пензију који је око 29 одсто.

Из Фонда ПИО подсјећају да су у земљама региона усљед економске кризе смањене пензије, што у Српској није био случај.

Разговарано је и о томе да пензионери добију свог представника у Економско-социјалном савјету Српске.