latinica  ћирилица
19/03/2018 |  19:20 ⇒ 20/03/2018 | 09:13 | Аутор: РТРС

Словеначки медији: Славко Вучуревић краљ скандала (ФОТО/ВИДЕО)

Могућим именовањем Славка Вучуревића за амбасадора БиХ у Словенији бавила се данас и словеначка штампа.
словеначки медији - Славко Вучуревић краљ скандала -
словеначки медији - Славко Вучуревић краљ скандала

На једном од тамошњих листова освануо је наслов "Краљ скандала амбасадор у Словенији", а у тексту су наведени бројни Вучуревићеви гафови, уз опаску да је ријеч о човјеку сумњивих компетенција који не ужива велики углед у земљи из које долази.

Лист Свет 24 пише да је предлагање Славка Вучуревића за амбасадора у Љубљани изазвало велике полемике, незадовољство и огорченост у БиХ.

Наводе да је у јавности познат по вулгарностима, свађама са највишим политичким функционерима и црквеним великодостојницима, пријетњама, шовинистичким изјавама и контроверзним пословима.

Лист даље пише да је честа мета његових напада био предсједник Српске, Милорад Додик, да је премијерку Цвијановић називао погрдним именима, а да су на Вучуревићевом удару често били и новинари. Наводе примјер када је на прес конференцији отео диктафон једном од новинара, успут га вријеђајући.

Када је ријеч о Вучуревићевом мандату на мјесту градоначелника, пишу да је, након што је задужио град за 1,2 милиона евра, одмах купио нови службени ауди, вриједан 55 хиљада евра. Због свега тога, али и његовог неискуства у дипломатији, непознавања страних језика, из овог листа питају које су његове компетенције за обављање таквог посла и подсјећају да, чак и ако буде именован, сагласност мора дати и предсједник Словеније Борут Пахор, који то може и одбити. Словенија је, пише овај лист, већ једном одбила да изда агреман Нермани Хаџијахић, па је мјесто амабасодора БиХ у овој земљи непопуњено скоро двије године, а дужност "првог у амбасади", на нивоу отправника послова, обавља Вељко Обреновић.

У ПДП-у ово писање називају нарученим текстом, поручују да Вучуревић није ништа противзаконито урадио и да је само, како кажу, мало гласнији у реторици.

- Лоше је то што се ради о нарученом тексту у једном таблоидном медију у Словенији и није релевантан извор информација било ком у Републици Српској - истиче портпаролка ПДП Ања Петровић.

Подсјећамо, у БХ издању Вечерњег листа, прије мјесец дана, писали су да је Вучуревићево именовање за амбасадора у Љубљани резултат политичког договора бошњачког и српског члана Предсједништва, Бакира Изетбеговића и Младена Иванића, по којем Иванић није блокирао именовање припадника злогласних муслиманских јединица, Сенада Машовића, Кенана Даутовића и Русмира Мрковића у генералски кор Оружаних снага БиХ.