latinica  ћирилица
20/03/2018 |  11:43 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Клизишта у Приједору и Костајници (ВИДЕО)

Великом акцијом приватних и јавних предузећа, уз њихову механизацију и мјештане који су радили јуче и ноћас, у Козарској Дубици поправљен је насип ободног одбрамбеног канала на ушћу Моштанице у Уну у Јошику, који је био оштећен клизиштем.

Начелник ове општине Раденко Рељић, који је јуче прогласио ванредно стање, поручио је да је Козарска Дубица одбрањена од поплава и више не постији опасност да се ријека Моштаница излије у град. У Приједору опада водостај Сане, али не мирују клизишта. Слично је и у Костајници, гдје их је активно шест.

Заједничком акцијом све расположиве механизације приватних и јавних предузећа, али и појединаца, саниран је насип ободног одбрамбеног канала на ушћу Моштанице у Уну у Јошику, који је био оштећен клизиштем. Вода је пријетила граду. Одахнули су мјештани околних кућа, који су провели бесану ноћ на насипу.

- Захављујући људима и акцијама које су јуче одрађене насип је саниран и за сада је мирно и безбједно - каже мјештанин Јошика, Ранко Рокић.

Од јуче и током ноћи довезено је осамдесетак камиона материјала, како би се санирала пукотина на насипу дужине седамдесетак метара.

Због озбиљности ситуације, начелник Козарске Дубице Раденко Рељић, јуче је прогласио ванредно стање које ће, највјероватније, данас бити укинуто. Охрабрује и смањење водостаја Уне.

- За непуних шест сати навучена је велика количина камена и направљен је добар потпорни зид, тако да су грађани Козарске Дубице ноћас минро спавали - рекао је Рељић.

Водостај Сане у Приједору и даље опада и тренутно износи 360 центиметара, што је за 60 центиметара испод критичне тачке. Велики проблем и даље представљају клизишта, те подземне воде.

- Подземне воде праве проблем у насељу Тукови, гдје раде пумпе - каже Душан Врањеш, шеф Одсјека цивилне заштите Града Приједора.

У Костајници и даље опада водостај Уне. Вода се повукла из стамбених и помоћних објеката. Највећи проблем представља шест клизишта, од којих три угрожавају куће.

- Појавило се и клизиште у центру града, у Улици Вука Караџића, које је било активно прије неколико година. Угрожена су три стамбена објекта. Активно је још једно клизиште у селу Тавија, које у насељу Маринковићи угрожава викендицу и неколико стамбених објеката. Клизиште у селу Побрђани је одронило дио пута - наводи Александар Пашић, портпарол Општине Костајница.

Прати се ситуација и на савском насипу, а предсједник Одбора за Спомен подручје Доња Градина, Дарко Бањац обишао је овај спомен комплекс, угрожен поплавама. Истакао је да је, када се вода повуче, потребно утврдити и санирати штету у овом спомен подручју.