latinica  ћирилица
20/03/2018 |  14:07 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Амерички војни портали: Русија планира обарати америчке авионе у Сирији

Русија је хитно пребацила у Сирију још неколико батерија противвазушног система "С-400" ради одвраћања САД од бомбардовања Дамаска и ваздушне интервенције у Сирији, тврде војни портали.
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа) -
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа)

Интернет портал "Ветеранс тудеј" тврди да су Руси одлучни да уђу у отворен сукоб са америчким снагама које би учествовале у најављеном нападу. Главни уредник овог портала преноси тврдње америчких извора да су Руси допунским батеријама "С-400" готово у потпуности покрили ваздушни простор не само Сирије, него и Израела и Либана.

Амерички извори наводе да Русија јача ракетне потенцијале у Сирији, те да има и оперативно-тактички систем "искандер-М" и обални противбродски системи "3К55 бастион", који су наоружани ракетама "оникс".

Москва је врло озбиљно схватила најаве САД да би њихова војска могла нанијети нови удар на територији Сирије, тачније на циљеве у Дамаску.

Амерички стручњаци оцјењују да Русија на овај начин "показује мишиће" ради одвраћања Вашингтона од интервенције. Руски службени органи нису ни потврдили ни демантивали ове информације.