latinica  ћирилица
21/03/2018 |  09:27 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Настојања странаца да намећу рјешења без резултата

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да је лоше да дио странаца заједно са једном страном у БиХ, најчешће бошњачком, припрема рјешења и истиче да је нула крајњи резултат.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он је изјавио да се већи дио међународне заједнице често мијеша у унутрашња питања БиХ и да је посебно проблематично учешће странаца у раду институција у БиХ, попут Уставног суда, гдје се доносе дискутабилне одлуке које често изазивају политичке несугласице.

"Често се међународни фактор намеће као доминантан за одлучивање на нивоу БиХ, што је лоша пракса јер смо свједоци да ниједан од тих пројеката није на крају прошао", рекао је Кошарац за "Еуроблиц".

Он сматра да је неопходно развијати унутрашње капацитете с циљем развоја повјерења, а не да дио странаца заједно са једном страном у БиХ, најчешће бошњачком, припрема одређена рјешења и онда траже учешће друга два народа.

"Вјерујем и да је приликом имплементације резултата избора из 2014. године међународна заједница касније схватила да је њихово уплитање у тај процес дало нулу. Они су од изборних губитника у ентитетима правили изборне побједнике на нивоу БиХ, због чега заједничке институције у ове четири године нису готово ништа урадиле", истакао је Кошарац.