latinica  ћирилица
21/03/2018 |  11:33 ⇒ 22/03/2018 | 15:55 | Аутор: РТРС

Хор Јединство одржао концерт у Дубровнику

У оквиру културне манифестације "Дани хришћанске културе 2018." Мјешовити хор српског пјевачког друштва Јединство из Бањалуке одржао је концерт у храму Свете Благовијести у Дубровнику.

На овој манифестацији, која се одржава од 17. до 26. марта у Дубровнику, Сплиту и Шибенику, бањалучки хор наступио је као једини музички ансамбл из Републике Српске.

Упечатљивим вокалним извођењем нумера познатих свјетских композитора, чланови бањалучког Јединства привукли су бројне Дубровчане, љубитеље духовне музике.

Мјешовити хор српског пјевачког друштва из Бањалуке први пут се представио дубровачкој публици, уз жељу да се поново сретну и наредне године.

Диригент Немања Савић рекао је да Јединство изводи 15 композиција различитих аутора, које пружају могућност да се стекне комплетнији увид у репертоар хора који обухвата духовну, али и свјетовну музику разних народа.

Солиста Лазар Радоја каже да му се свиђа Дубровник, јер има изузетну енергију, а посебно га одушевљава овај храм у којем су настпили, јер је, како наводи, једноставно чаробан.

За православне вјернике који живе у Дубровнику, концерт је од великог значаја. Ово је, кажу, била прилика да се осим на литургијама, окупе у храму Светих Благовијести.

Дубровачки парох Стеван Ковачевић каже да су имали прилику да угосте бројне хорове, али да им је бањалучко Јединство сада први пут у гостима, због чега се надају да ће овакви сусрети постати традиционални, јер је то од обостране важности.

Хор Јединство као једно од најстаријих друштава у Републици Српској основан је 1893. године. Ово пјевачко друштво има значајну улогу у очувању народне традиције, културног и националног идентитета српског народа.