latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:00 | Аутор: РТРС

У објекте заштите од поплава уложено 12,4 милиона марака

Директор Вода Српске Милан Кикић указао је на опасност од ширења нетачних информација о стању водостаја и водопривредних објеката које уносе дозу страха међу становништво и истакао да се тачне информације увијек могу добити у овој надлежној јавној установи.
Ријека Врбас - Фото: РТРС
Ријека ВрбасФото: РТРС

Уочи обиљежавања Свјетског дана вода - 22. марта, Кикић рекао да је током прошле године у објекте заштите од поплава у Републици Српској уложено 12,4 милиона марака.

Према његовим ријечима, за текуће инвестиционо одржавање водопривредних објеката издвојено је 2,5 милиона марака из буџета ове јавне установе, док је за бројне реализоване пројекте заштите од поплава уложено 7,5 милиона марака из кредита Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ и 2,4 милиона марака из Фонда солидарности Републике Српске.

Од пројеката који се финасирају из кредита ЕИБ ,он је као најзначајнији издвојио реконструкцију црпних станица, уз уређење ријеке Дрињаче у Шековићима, ријеке Тавије у Костајници и Велике Усоре у Теслићу, као и надвишење савског насипа у Козарској Дубици и Градишци.

"Из средстава Фонда солидарности Републике Српске реализоване су мјере вриједне 2,4 милиона КМ, прије свега у Бијељини за чишћење лијевог рукавца ријеке Дрине и уређење ушћа Дрине у канал Дрина-Дашница и исправљање конкавне кривине ријеке Дрине у дијелу тог канала", навео је Кикић.

Према његовим ријечима, ту су и пројекти уређења корита ријеке Зелени Јадар у Милићима, ријеке Хоче у Зворнику и Кнежице у Козарској Дубици.

"Задовољан сам резултатима рада Јавне установе Воде Српске у прошлој години, коју смо завршили са суфицитом од 639.000 КМ и реализацију више од 95 одсто планираних активности", истакао је Кикић и најавио да ће тај новац бити утрошен на реализацију мјера које су још у току.

За ову годину он је најавио пројекте који се финансирају из кредита ЕИБ, уређење каналске мреже у Бијељини, надвишење савског насипа у Градишци и Српцу, уређење корита ријеке Милошевице у Приједору, Уне у Новом Граду и ријеке Врело у Чајничу, као и надвишење Савског насипа у Броду.

Из средстава Фонда солидарности биће финансирано уређење дијела мајевичког канала и ријеке Лукавац у Бијељини, као и Врбаса у Лакташима.

Начелник Одјељења за заштиту и коришћење вода и републички водни информациони систем у Водама Српске Јелена Вићановић је најавила да ће Воде Српске на централној манифестацији за БиХ у Мостару, поводом обиљежавања Свјетског дана вода, представити теме "Улога јавности у очувању вода и животне средине" и "Квалитет воде малих водотока у сливу ријеке Врбас".

Она је додала да је цијела наредна деценија у свијету посвећена акцији "Вода за одрживи развој".

"Треба да садимо шуме, очистимо ријеке, одржавамо ријечна корита, обновимо мочварна подручја, почнемо користити неконвенционалне технологије у поступку пречишћавања вода и да повећавамо удио такозване зелене инфраструктуре", поручила је Вићановићева.