latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:42 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Балабану за "бијели хљеб" 51.000 марака

Будимиру Балабану, доскорашњем предсједнику Скупштине града Бањалука, на име "бијелог хљеба" до данас је исплаћено 30.776 марака или износ раван чак 86 просјечних пензија, пошто је предсједник новоформиране партије Слобода одлучио да ову привилегију искористи у потпуности, сазнаје Блмојград.
Будимир Балабан - Фото: РТРС
Будимир БалабанФото: РТРС

Како тврде Балабанов "бијели хљеб" је градску касу, међутим, коштао много више, пошто се на овај износ усплаћују и сви припадајући доприноси, тако да је за ове сврхе потрошено више од 51.000 марака.

Балабан је 20. јула прошле године смијењен са позиције предсједника градског парламента, послије турбуленција унутар владајуће коалиције и изласка из ДНС-а, на чијој је листи ушао у парламент. Свега десетак дана након смјене, скупштинска комисија за избор и именовања донијела је рјешење којим је наложено да се Балабану исплати шест плата. Испред комисије, рјешење је потписао његов страначки колега Ненад Шибаревић.

Ово право, које функционери могу али и не морају да искористе, проистиче из Закону о статусу функционера јединица локалне самоуправе. Према овом закону, сви функционери послије напуштања фотеље могу да искористе право да добију још шест плата.

Да иронија буде већа, Балабан је послије смјене јавно најављивао да ће се највјероватније уздржати од кориштења бијелог хљеба. На то је упућивала и његова изјава Еуроблицу из јула 2017. године кад је, на питања новинара о томе да ли ће примати примати "бијели хљеб", казао да "то неће бити тако ако у међувремену нађе посао и тиме му престане законско право на исплату функционерских плата".

Балабана је на мјесту предсједника Скупштине града Бањалука, наслиједио Зоран Талић, који се није изјашњавао како ће се он понашати када му истекне или буде прекинут мандат.

Талић је мандат у Скупштини града Бањалука освојио као кандидат ПДП-а који је у кампањи ватрено најављивао хапшења кадрова СНСД-а у Управи града Бањалука. Недуго након избора, до јуче најљући непријатељи или како их је он називао "криминалци" постали су му најближи сарадници, а он предсједник Скупштине града Бањалука.

Извор: АТВ