latinica  ћирилица
21/03/2018 |  15:45 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Шамац: Обиљежен Међународни дан особа са Дауновим синдромом

Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама у Шамцу обиљежило је 21. март -Међународни дан особа са Дауновим синдромом. У Дневном центру одржана је креативна радионица.
Дан особа са Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Дан особа са Дауновим синдромомФото: РТРС

Тијана Нинковић из Шамца је, уз много подршке и љубави у породици, али и разумијевања наставника, успјешно завршила основну школу и стекла нове социјалне вјештине.

Дружење са вршњацима ту не престаје, редовно похађа креативне радионице у Дневном центру.

У Удружењу за помоћ лицима са посебним потребама кажу да према њиховим подацима, на подручју Шамца има седморо особа са Дауновим синдромом, међу њима четворо дјеце.

"Потребно је да особе са Дауновим синдромом имају пуну подршку државе, пуну подршку оних који могу да помогну на највишем нивоу, јер морамо да се угледамо на западне земље које таквим особама дају много значаја", каже предсједник УГ за помоћ лицима са посебним потребама општине Шамац Станислав Миловановић.

"Особе са Дауновим синдромом не траже никакав лијек нити је у питању некаква болест, него само желе да буду интегрисани у друштво и да буду као такви прихваћени од стране друштва", рекао је начелник Одјељења за друштвене дјелатности у општини Шамац Слободан Стојић.

Општина Шамац буџетом је обезбиједила пет хиљада марака за суфинансирање рада Дневног центра за дјецу са посебним потребама, а помогла је и ангажовање логопеда и дефектолога за рад са дјецом.