latinica  ћирилица
21/03/2018 |  16:18 ⇒ 16:48 | Аутор: РТРС

Економско-социјални савјет подржао приједлог Акционог плана запошљавања

Приједлог Акционог плана запошљавања за ову годину добио је подршку Економско-социјалног савјета Српске. Из Савеза синдиката поручују да је потребано повећати накнаде за вријеме незапослености. Због различитих тумачења у спровођењу одлуке о најнижој плати постоје проблеми и у примјени.
Економско социјални савјет - Фото: РТРС
Економско социјални савјетФото: РТРС

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић рекла је новинарима, након сједнице Економско-социјалног савјета,  да ће те измјене и допуне сачинити радна група која је већ именована и која би већ наредне седмице требало да крене у те активности.

"Тиме би се и реализовао захтјев синдиката постављен прије неколико година за повећањем накнаде за вријеме незапослености и како би до љета дошло до усвајања измјена и допуна Закона о посредовању у запошљавању, како би радници, који не својом кривицом остану без посла, имали већу накнаду",каже Мишићева, која је и предсједавајућа Економско-социјалног савјета.

Она је подсјетила да је сада најнижа таква накнада 250 КМ, а највиша у висини просјечне плате у Српској, што зависи од дужине радног стажа и висине плате примаоца те накнаде.

Мишићева је навела да постоје проблеми у примјени најниже плате, као и да постоје различита мишљења и тумачења у спровођењу одлуке о најнижој плати.

"Дио послодаваца из јавног и приватног сектора злоупотребљава институт најниже плате у коју обрачунава и минули рад и прековремени рад и рад у дане празника. Одлучили смо да због тога упутимо захтјев Законодавном одбору Народне скупштине Српске да достави аутентично тумачење када је ријеч о примјени најниже плате", рекла је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић нистакао је, када се ради о најнижој плати, да су они рекли своје, и да је она засад толика.

"А то шта је у тој плати то нека регулише закон и контролни органи. Што се тиче најниже плате ми смо увијек говорили да није проблем најнижа плата, већ злоупотреба најниже плате", нагласио је Шкребић.

Мишићева је истакла да је на сједници усвојен извјештај о реализацији Акционог плана за прошлу годину, након његових дорада и додала да након ове сједнице престаје предсједавање Савеза синдиката Српске Економско-социјалним савјетом и да то преузима Унија удружења послодаваца Српске.