latinica  ћирилица
21/03/2018 |  16:27 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

АНУРС: Округли сто поводом Свјетског дана шума

Академија наука и умјетности Републике Српске организовала је округли сто поводом Свјетског дана шума у циљу очувања шумских комплекса и побољшања квалитета шума. Овај дан је установљен да би се указало на значај шума.

Српска и БиХ богате су шумама које представљају један од најзначајнијих ресурса. Учесници скупа у Бањалуци кажу да је један од проблема уништавање овог природног богатства.

"Природа се на одређен начин буни, ријеч је о томе да имамо поплаве, пожаре, климатске поремећаје, увелико је човјек за то крив", истиче предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Према званичним подацима, 51 одсто површине у Српској покривено је шумама. Стручњаци кажу да је потребно више инвестирати у дугорочан развој шумарства.

"Можемо рећи да су код нас трендови повећања површина под шумама, али исто тако морам истаћи да је и обим сјеча у посљедњем периоду у Српској нешто већи. Исто тако, обим пошумљавања је значајно мањи", каже проф. Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга.

Поводом 21. марта, Свјетског дана шума, шумска газдинства у Српској организовала су подјелу садница, а тако је било и у Теслићу.

"Ми смо данас подијелили 5.200 садница, од чега је 4.600 смрче и око 600 садница бијелог бора, од тога 200 садница иде школама, а остатак приватним лицима", рекао је директор Шумског газдинства "Борја" Теслић Мишо Стојановић.

И у Модричи је Свјетски дан шума обиљежен подјелом 300 бесплатних садница.