latinica  ћирилица
21/03/2018 |  18:48 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на добојску пројекцију филма о ратним дешавањима у Маглају

Најављен у функцији очувања мира и толеранције, документарни филм "Маглај - рат и мир" биће представљен вечерас у Добоју. Говори о дешавањима у општини Маглај из угла ратних ветерана три зараћене стране, а иако још није приказан, већ је изазвао бурне реакције.
Добој: Протест против пројекције филма "Маглај-рат и мир" -
Добој: Протест против пројекције филма "Маглај-рат и мир"

Непун сат уочи пројекције филма, незадовољство су изразили Ветерани Добоја. Пред салом у којој је најављена пројекција, на транспаренту су написали да поштују све жртве рата, уз питање "Имате ли филмова о српским страдањима?"

"Филм о ратним и послијератним дешавањима у Маглају усијао је и друштвене мреже. Од осуда, па чак до забрана приказивања, само су неки од коментара грађана, који нису крили огорчење", каже Сретко Букејловић из Удружења "Ветерани Српске" Добој.

У Борачкој организацији Добоја кажу да за филм нису чули, нити их је ко позвао на промоцију, па не могу да коментаришу док га не погледају.

Документарни филм прати живот три ратна ветерана зараћених страна у општини Маглај, прије, током и послије ратних дешавања.

Шаље снажну поруку и позив на очување мира, толеранцију и међусобно уважавање. То и није спорно, кажу актери ратних дешавања, али их не напушта сумња да ће, по ко зна који пут, Срби бити приказани као агресори.

Филм је најављен у вријеме када се Срби присјећају погибије најмлађег борца војске Републике Српске Споменка Гостића, који је кућни праг у селу Јовићи код Маглаја бранио са 15 година.

Подсјећање на његово и страдање српских бораца на том ратишту буди још незарасле ране. Да ли ће промоција филма смирити узбуркане страсти или отворити питања попут оног које постављају Ветерани из Добоја?!