latinica  ћирилица
21/03/2018 |  19:57 ⇒ 22/03/2018 | 10:37 | Аутор: РТРС

Нова Стратегија спољних послова против интереса Српске?

Након 17 година, Предсједништво БиХ усвојило је Стратегију спољних послова БиХ. Обавезали су се да ће БиХ пратити спољну политику Европске уније, и да ће интензивирати сарадња са НАТО-ом. Посланици СНСД-а у Парламенту БиХ кажу да је Стратегија против интереса Српске. Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић тврди да је документ усклађен са интересима Српске.

Готово двије деценије требало је да БиХ усвоји нову Стратегију спољих послова. У документу од 20-ак страница дефинисани су спољнополитички интереси БиХ до 2023. године. Ипак, многима је спорна десета страна документа. Тамо пише да БиХ треба да активно прати Заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ и да се унаприједи систем придруживања БиХ спољнополитичким изјавама ЕУ и рестриктивним мјерама ЕУ према појединим земљама и лицима. Да ли то у пракси значи - с обзиром на то да је званични Брисел увео санкције Русији, да и БиХ треба да слиједи тај курс ?

 “Што се тиче Русије не мислим да то има икакве везе са увођењем санкција нити ће имати. Ми и сада иако постоје санкције неких земаља и ЕУ, ми и сада немамо никакве санкције и то се неће мијењати", изјавио је Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

Душанка Мајкић, посланик у Представничком дому ПС БиХ из СНСД-а каже да је позиција БиХ пријатељска према Русији и да не може бити замијењена тиме што ће ЕУ увести санкције. "То је за нас неприхватљиво”, каже Мајкић.

Предсједништво је Стратегијом одредило сарадњу БиХ и НАТО Алијансе. Наставак спровођења активности у односу на НАТО остаје приоритет институција БиХ. Оружане снаге БИХ треба да буду модернизоване како би биле оспособљене за заједничке акције са НАТО партнерима. То је за Српску неприхватљиво поручују посланици у Парламенту БиХ.

"Не треба бити превише мудар па знати шта то значи, колики је то новац и како ће га БиХ обезбиједити", додаје Мајкић.
Младен Иванић додаје да у Стратегији нема ни једне ријечи о чланству у НАТО.

Посланици СДС-а у Парламету БиХ је без коментара на Стратегију.

Бивши замјеник министра спољних послова Ана Тришић- Бабић тврди да Стратегија спољне политике БиХ није урађена у складу са правилима струке.

"Ту има, заиста нејасних ствари, има неприхватљивих ствари и потпуно је нејасно да Стратегија може бити на 10 страница"

Она сматра да је оваква стратегија дипломатска срамота БиХ и да би је за почетак требало уклонити са званичне интернет странице Предсједништва БиХ. Неки нови сазив овакву Стратегију требало би да потпуно стави ван снаге.