latinica  ћирилица
21/03/2018 |  21:28 ⇒ 22/03/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

Сава и даље у благом порасту (ФОТО)

Сава и данас пријети домаћинствима. Након нових сњежних падавина, водостај је у благом порасту.

Вода је прво продрла у куће у Кобашу. Поплављена су имања породица које овдје деценијама живе, и комшија који су у рату доселили из Санског Моста и Возуће.

Срећа у несрећи је, кажу, што је за разлику од катастрофалне 2014. вода полако надолазила, па су успјели спасити велик дио ствари. Поплављеном Предрагу Мишићу и осталим невољницима све вријеме помажу представници општинских и републичких институција по прецизним упутствима Кризног штаба.

“Сваки сат долазе, обилазе, питају шта треба. Донијели су пумпе, чизме и огрев. Јер, има људи без огрева, па и то обезбиједе и довезу”, прича Мишић.

Неколицина старих људи, иако им је вода у кући, одбија евакуацију. Спасиоци су им достављају потрепштине и дежурају недалеко од тих објеката. Олакшавајућа је околност што у свим кућама има воде за пиће, електричне енергије и телефонског сигнала.

Србац-поплаве (Фото: РТРС)

У Одјељењу за управу и опште послове Општине Србац кажу да раде оно што је потребно.

"Ријеку је немогуће савладати, непредвидива је. Али чинимо оно што можемо, бринемо о људима, евакуишемо стоку, ту смо да помогнемо да преживе ове тешке моменте”, каже начелник овог Одјељења Душко Митрић.

Под водом је више од 2.000 хектара обрадивих површина. Уз пут Србац-Дервента поплављене су десетине викендица. На неким дионицама вода се међуопштинској сабораћајници приближила на метар.

Мјештани Кобаша и Бајинаца очекују да им Влада Републике Српске материјално помогне, као и прије четири године. Надају се да ће ускоро бити прочишћен постојећи и направљен нови канал, што био знатно смањило могућност да и наредних година свједочимо оваквим невољама.

Са јучерашњих 874 центиметара, данас је порасла на 886. То је 31 центиметар више од рекорда измјереног 1974. године. Зато мјештани Српца с опрезом посматрају ситуацију у Градишци, јер се боје да би управо то повећање могло стићи и до њих.

Поплаве у Српцу (Фото: РТРС)

Вода је продрла у 17 породичних кућа у општини Градишка. Три су у мјесној заједници Гашница, гдје је интервенисала и Цивилна заштита. У небрањеном подручју евакуисано је неколико домаћинстава, а одбрамбени насип у граду одољева рекордно високом водостају.

Данас је најсложенија ситуација у Гашници гдје се Сава излила преко саобраћајнице. У дијелу Гашнице чамац је сада једино превозно средство. Осим за евакуацију, превози ђаке и допрема најосновније намирнице заплављеним домаћинствима.

Вода је поплавила и домаћинства у Бистрици. Од јутрос Цивилна заштита евакуише стоку и допрема храну. И најугроженија домаћинства су збринута.

"У двије куће смо извршили евакуацију двије старије особе које смо морали да превеземо на суво јер су једноставно биле одсјечене", изјавио је Слободан Кнежевић, шеф Одсјека цивилне заштите Градишка.

Иако Сава и даље благо расте, начелник општине Градишка, Зоран Аџић, каже да нема мјеста страху, првенствено када је ријеч о градском језгру.

Гашница- Сава се излила преко саобраћајнице (Фото: РТРС)

"Могу слободно рећи да је сваки насип, низводно према Долини и Српцу и узводно према Орахови, стабилан и све црпне станице су у функцији", додаје Аџић.

Према прогнозама хидролога, водостаје Саве на подручју Градишке биће у опадању.

У Доњој Градини још је заплављено једно гробно поље Врбе и Топола ужаса, који се налазе на обали ријеке Саве ван брањеног подручја.

У "Водама Српске" кажу да је током прошле године у објекте заштите од поплава у Републици Српској уложено 12,4 милиона марака.

Насип угрожен клизиштем у Козарској Дубици на вријеме је саниран и издржао је налет набујале Моштанице. У овој општини укинута је одлука о ванредном стању. Појавила су се два нова клизишта на Савском насипу у мјесту Млинарице, али не угрожавају домаћинства.

У Броду је на снази редовна одбрана од поплава. Неколико домаћинстава у небрањеном подручју је под водом.

И у Шамцу је на снази редовна одбрана од поплава.

У Семберији је водостај Саве 716 центиметара. Нарасте ли за 34 биће уведене ванредне мјере. За разлику од Саве, Дрина је у односу на јучерашњи дан нижа за готово пола метра.

Из Вода Српске увјеравају да разлога за панику нема. Изграђени су нови насипи, а оштећења на старим санирана. Ризика од прелијевања или пробијања насипа, кажу, нема. Све главне притоке Саве - Дрина, Врбас, Босна нису на високим водостајима и коте се држе испод редовних одбрана од поплава.

Из Вода Српске подсјећање да је објекте заштите од поплава у Српској само у прошлој години уложено 12,4 милиона марака, и да настављају изградњу насипа и водопривредних објеката, од чега је најзначајнији онај на ријеци Дрини.