latinica  ћирилица
22/03/2018 |  10:08 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

ЦВИЈАНОВИЋ: Влада ће помоћи у санацији штете и у домаћинствима и у пољопривреди

Влада Републике Српске данас је разматрала извјештаје премијерке Српске, Жељке Цвијановић и ресорних министарстава о ситуацији на поплављеним подручјима.

Цвијановићева је рекла да је Влада у сталном контакту са начелницима општина, које су задесиле поплаве и најавила да ће и овај пут учинити све што је у њеној моћи како би биле саниране штете и у домаћинствима и у пољопривреди.

"Задужили смо Дирекцију за обнову и изградњу да заједно са јединицама локалне самоуправе начини процјену штете како би се помогло у санацији објеката који су поплављени. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће, такође, уз помоћ јединица локалне самоуправе направити процјену штете и планирамо помоћ и пољопривредницима", нагласила је предсједница Владе Српске.

Након потребних анализа, како је нагласила, биће дефинисан износ средстава потребних за санацију.

Влада је информисана и да се код Српца очекује пораст водостаја ријеке Саве, али да ни тада ситуација неће бити алармантна.

Ријеке Сана и Уна су у својим водотоковима и од њих више не пријети опасност јер се претпоставља да су ове ријеке достигле свој максимум.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да је Министарство задужено да са локалним заједницама прикупи показатеље о оперативним трошковима насталим приликом поплава, након чега ће сви подаци бити презентовани Влади.

Решићева је истакла да је Влада на данашој сједници утврдила Приједлог правилника о суфинансирању пројеката у изразито неразвијеним општинама.

"Буџетом је предвиђен грант од 2.300.000 КМ за финансирање изразито неразвијених локалних заједница. Од ових средстава, два милиона КМ планирана су за редовно финансирање изразито неразвијених општина, док је 300.000 КМ планирано за суфинансирање пројеката у овим локалним самоуправама", нагласила је Решићева.

Она је додала да пројекти могу бити из области пољопривреде производње, руралног развоја, заштите животне средине, изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре, здравствене заштите становништва, помоћи социјално угроженима, образовања, спорта, културе, помоћи у изградњи вјерских објеката.

"Предложено је да максимални износ средстава за суфинансирање буде до 30.000 КМ. Код додјеле средстава биће немогуће да једна општина из два извора буџета добије подршку за исти пројекат", објаснила је Решићева.

Извор: М. Вујиновић/РТРС