latinica  ћирилица
22/03/2018 |  11:15 ⇒ 12:10 | Аутор: Независне

Африка се цијепа на два дијела (ВИДЕО)

Источна Африка одваја се од остатка континента у оквиру геолошког догађаја који би за милион година могао тај континент да остави без његовог "рога". Ипак, ова природна појава већ сада изазива проблеме.
Африка - Фото: илустрација
АфрикаФото: илустрација

Геолошки процјеп на источној страни континента, који ће једног дана испунити океан, шири се много брже него што су научници претпостављали.

Из тог разлога, кенијски прометни пут Маи Махиу урушио се након што се испод њега појавила пукотина, изјавила је Кенијска национална управа за ауто-путеве.

У процјеп је продрла вода, додатно погоршавајући проблем стварањем додатних пукотина у земљишту.

"Велики расцјеп раздваја Африку на двије плоче. Установили смо да се сомалска плоча одваја од остатка континента брзином од 2,5 центиметара по години. Уколико се овај тренд настави, сомалска плоча наставиће да се одваја од нубијске плоче, што би могло додатно да угрози постојећу инфраструктуру и безбједност становништва", рекао је геолог Дејвид Адеде.

Научници ће наставити да раде на проучавању ове појаве, како би могли да савјетују владу у вези са најбезбједнијим мјестима за грађење путева и кућа.

Одвајање сомалијске плоче изазвано је кретањем дијела Земљиног омотача, који преноси топлоту од Земљиног језгра ка њеној површини.