latinica  ћирилица
22/03/2018 |  12:41 | Аутор: Независне

Европска банка пласира у БиХ око 250 милиона евра

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ у овој години планира пласман од 200 до 250 милиона евра кредитних средстава у БиХ, изјавио је данас директор ЕБРД-а за БиХ Јан Браун.

"Већи дио тог новца намијењен је за инфраструктурне пројекте, међу којима је укључен и дио средстава за коридор `Пет це`", рекао је Браун у Бањалуци током представљања извјештаја ЕБРД-а о транзицији за 2017-2018. годину.

Он је у том контексту подсјетио да је крајем прошле године у Бањалуци потписан споразум вриједан 80 милиона евра и то за дио коридора "Пет це" на дионици од Јоховца до Руданке.

Браун је нагласио да је ЕБРД задовољна спровођењем потписаних инфраструктурних пројеката у Републици Српској, наводећи као примјер изграђену дионицу ауто-пута од Добоја до Прњавора.

Према његовим ријечима, досадашњи портфељ ЕБРД у БиХ износи нешто више од милијарде евра. Замјеник директора ове банке за економије и политике Питер Сенфи навео је да се за ову годину у БиХ превиђа раст бруто домаћег производа /БДП/ од три одсто, нагласивши потребним да се настави рад на европској агенди, као и на компонентама на основу којих је потписан аранжман са Међународмим монетарним фондом /ММФ/.

Према његовим ријечима, највећи проблеми у остварењу раста и развоја леже у конкурентности привреде БиХ и управљању у привреди, на шта је упозоравала и већина улагача.