latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:01 ⇒ 13:01 | Аутор: Б92

Дачић демантовао да Њемачка долази са рјешењем за Косово

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић демантовао је наводе да у Србију долази њемачка делегација са приједлогом правно-обавезујућег споразума о Косову и Меотхији.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачич је демантовао не само долазак њемачке делегације коју је наводно требало да предводи или министар или државни секретар министарства спољних послова већ и незваничне наводе о њиховом приједлогу да Косово добије статус посматрача у УН, као у случају Палестине.

Предсједник Форума за етничке односе, Душан Јањић изјавио је јуче да ће њемачка делегација, која данас долази у Београд, донијети концепт правно обавезујућег споразума, који би српски и косовски званичници требало да потпишу до краја године, али је касније појаснио да није ријеч о концепту споразума већ о кључним тачкама њемачке политике за западни Балкан.

"Концепт споразума није сачињен. Оно на чему се ради и што тек треба да буде написано је информација о томе шта они виде као кључне тачке Њемачке за западни Балкан и то ће бити интерни документ", рекао је Јањић.

Представљајући елементе које би правно обавезујући документ требало да садржи а које је израдио Форум за етничке односе, Јањић је оцијенио да ће Њемачка играти активнију улогу у рјешавању проблема на западном Балкану и да Берлин у складу са тим заступа став да Косово треба да добије статус посматрача у УН.